Μόσιαλος: Θέμα λίγων εβδομάδων να επικρατήσει η Όμικρον και να δούμε τοπικά lockdown – Η απάντηση στις επικρίσεις για το σκίτσο [Βίντεο]

0

Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας, εκτίμησε μιλώντας στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με το Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».

Δεδομένων των παραπάνω, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση»
«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό λοκντάουν παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα.
Συμφώνα με τον κο Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση  με την Δέλτα.
Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι ,  πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή  είχαν νοσήσει στο παρελθόν.
Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Τέλος απάντησε και στα “πυρά” που δέχθηκε για τη χιουμοριστική του ανάρτηση που απεικόνιζε την Παναγία να φορά μάσκα επάνω σε ένα γαϊδουράκι και τον Ιωσήφ χωρίς μάσκα και να έχουν τον εξής διάλογο:
– «Γιατί δεν φοράς μάσκα;»
– «Δεν πιστεύω στον κοροναϊό»
– «Ότι έμεινα έγκυος από κρίνο όμως, ε; Αμάσητο το κατάπιες»,
δίνοντας μια σατυρική διάσταση στο ζήτημα της μη τήρησης των μέτρων για τον ιό ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων».
Απαντώντας δε στις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την ανάρτηση αυτού του χιουμοριστικού σκίτσου υπογράμμισε δε πως θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος δήλωσε στο ΣΚΑΙ:
«Τα δύο τελευταία χρόνια και πολύ πριν πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας στον πλανήτη μας ξεκίνησα μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να ανακόψουμε το καταστροφικό κύμα της πανδημίας, το οποίο στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές σε άλλες χώρες του εξωτερικού τους πρώτους μήνες του 2020, και καταφέραμε να τα αποφύγουμε
Συνέχισα να κάνω τις καθημερινές μου παρεμβάσεις με συστηματικό τρόπο, όχι μόνο με γρήγορες τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά με αναλυτική και επίμονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης των επιδημιολογικών και φαρμακολογικών στατιστικών δεδομένων και παρουσίασής τους με κατανοητό τρόπο στον ελληνικό λαό.
Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεών μου. Δηλαδή η ανάδειξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της αναγκαιότητας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συμβολή μου στην τεράστια προσπάθεια της χώρας για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αλλά ταυτόχρονα και στη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής τους.
Μάλιστα, μιλώντας για την θρησκευτική πίστη είπε πως «θα ήθελα να πω ότι τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε και να θυμηθούμε τις βασικές μας αξίες. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης
».

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:
«Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα. Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των “θρησκειών” ή των “αλλόθρησκων”, αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως.
Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή “υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς”
».

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τις δηλώσεις Μόσιαλου

Share.

Comments are closed.