Συνελήφθη 40χρονος Ιρακινός τζιχαντιστής στην Αθήνα, μέλος του ISIS

0

Στη σύλληψη ενός 40χρονου Ιρακινού, μέλος του ISIS, στην Αθήνα προχώρησαν σήμερα το απόγευμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π..
Ο 40χρονος αλλοδαπός είχε συλληφθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων. Είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Οι αρχές «ξεσκονίζουν» το παρελθόν και τις επαφές του 40χρονου Ιρακινού «πρωταγωνιστή» του κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να είχε δημιουργήσει ένα… «ταξιδιωτικό πρακτορείο» για μέλη του ISIS.
Περισσότερα από 900 παράτυπα διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα εντόπισαν οι αστυνομικοί στην κατοχή των δύο συλληφθέντων μελών του κυκλώματος, με την αξία τους να εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ.
Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχαν τον 40χρονο άνδρα από το Ιράκ υπό στενή παρακολούθηση και πλέον αναζητούν τη λίστα με τους αποδέκτες των πλαστών εγγράφων. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκλειστεί, είναι να προμήθευε με διαβατήρια μέλη του ISIS και άτομα τα οποία συμμετείχαν στις θηριωδίες του Ισλαμικού κράτους.
Παράλληλα ερευνούν αν είχε υπάρξει στο παρελθόν κάποια επαφή του 40χρονου με τον 34χρονο άνδρα που είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο κέντρο της Αθήνας και κατηγορείται για συμμετοχή στον ISIS. Και οι δύο έχουν καταγωγή από το Ιρακ, ενώ ο 34χρονος Τζιχαντιστής, έμενε στα Πατήσια όπου εντοπίστηκε από τις αρχές το εργαστήριο παρασκευής πλαστών εγγράφων του κυκλώματος.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει και ένα ακόμα περιστατικό, που είχε σημειωθεί στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δεκάδες Κουβανοί επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό το Μιλάνο, χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Από τα συνολικά 84 άτομα, οι 2 είχαν πλαστά ισπανικά έγγραφα ενώ οι υπόλοιποι 60 δεν διέθεταν έγγραφα νομικής εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα.
Εκτός από τον 40χρονο Ιρακινό, οι αρχές συνέλαβαν έναν 36χρονο άνδρα από την Αίγυπτο, ενώ αναζητούν δυο ακόμη άτομα από την Αφρική.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί, πρωινές ώρες αύριο, Παρασκευή, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Η πληροφορία για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος ήρθε από ξένες υπηρεσίες, κι έτσι ο άντρας συνελήφθη εκ νέου -στα Πατήσια. Κατά πληροφορίες, έχει μία γυναίκα στο Ιράκ και μία στην Ολλανδία.
Κατά την επιχείρηση αποδόμησης της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, (16) έρευνες σε οικίες, (1) σε κατάστημα και (1) σε ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 35 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, -32- εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες
  • το χρηματικό ποσό των -57.075- ευρώ
  • πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων
  • πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα)
  • 980 γραμμάρια κάνναβης
  • 80 διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα
  • 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  • 39 κινητά τηλέφωνα

Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητα της εκτιμάται ότι ήταν 900.000 ευρώ.

Share.

Comments are closed.