Το αφιέρωμα του Guardian στις ελληνικές  γυναικοκτονίες και τις εκκλήσεις για αυστηροποίηση των ποινών

Θέμα στον βρετανικό Guardian έγιναν για ακόμα μια φορά οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, με τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών να ανέρχεται στις 17.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση να εισαγάγει τη γυναικοκτονία ως αδίκημα στον ποινικό κώδικα της χώρας, εν μέσω οργής για τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που δολοφονούνται βάναυσα από τους συντρόφους τους.
«Δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους μέσα σε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 17 από τον Ιανουάριο. Και οι δύο άνδρες φέρεται να είπαν στην αστυνομία ότι σκότωσαν τις γυναίκες τους από φόβο ότι θα τις άφηναν» αναφέρει ο Guardian.
Το Σάββατο η αστυνομία απέτρεψε την 18η γυναικοκτονία, όταν αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του ζευγαριού ενώ την είχε βάλει στην κυριολεξία το μαχαίρι στο λαιμό.
«Με τη χώρα να συγκλονίζεται από την καθαρή αγριότητα των δολοφονιών, έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για σκληρότερη νομοθετική δράση για την αντιμετώπιση όσων θεωρούνται από πολλούς εγκλήματα μίσους». 
Μια δραματική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας –που αποδίδεται όλο και περισσότερο στην πανδημία και στους μήνες εγκλεισμού– συνοδεύτηκε από μια σειρά βάναυσων δολοφονιών, εστιάζοντας εκ νέου στην κακοποίηση στην Ελλάδα.
Από την αρχή του έτους, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θύματα πυροβολήθηκαν, στραγγαλίστηκαν, μαχαιρώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν με πολλούς από τους συλληφθέντες συντρόφους τους να φέρονται να ομολογούν τους φόνους.
Οι γυναικοκτονίες έρχονται εν μέσω των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο του αθλητισμού. Οι αποκαλύψεις θεωρήθηκαν ευρέως ως σημείο καμπής για μια κοινωνία που παραμένει μια από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα πιο πρόσφατα εξασφάλιζαν ότι θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές σε όσους κρίνονται ένοχοι για δολοφονίες γυναικών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι επίσης έτοιμο να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία που συντάχθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Μαρία Συρεγγέλα για τον όρο γυναικοκτονία
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, χαρακτήρισε τα μέτρα ως πρωτοφανή. «Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για τους άντρες να ισχυριστούν ότι ενήργησαν εν βρασμώ, ότι ήταν “έγκλημα πάθους», είπε στον Guardian.
«Και όταν ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία αναδιατυπωθεί σύμφωνα με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα συμβουλεύσουμε φυσικά να συμπεριληφθεί και η γυναικοκτονία», είπε. «Καιρός ήταν». 
«Ήταν αποτρόπαιο», πρόσθεσε, «ότι σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, οι άνδρες στην Ελλάδα μπορούσαν να ισχυριστούν «πρόκληση» ή να ισχυριστούν ότι ήταν «έγκλημα πάθους», όταν οι φόνοι ισοδυναμούσαν με την απόλυτη άσκηση εξουσίας στις γυναίκες
«Θα είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα έχουμε νόμο που αναφέρεται στη γυναικοκτονία και αυτό είναι το σημαντικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής ενσωματώσει την εκ προθέσεως δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ευαισθητοποίηση
Μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την προώθηση της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα έχουν επίσης εισαχθεί στα σχολεία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση λέει ότι οι πολιτικές εξακολουθούν να είναι κατώτερες των περιστάσεων. Με την οργή να φουντώνει και τα γκράφιτι που καταδικάζουν τα εγκλήματα μίσους να εμφανίζονται πιο συχνά στην Αθήνα, η αριστερή αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την πίεση μέχρι να εισαχθεί η γυναικοκτονία ως κίνητρο στον ποινικό κώδικα της χώρας.
«Πρέπει να αναγνωριστεί ως όρος και ως έγκλημα», δήλωσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. «Έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις στο κοινοβούλιο, αλλά η κυβέρνηση απλώς αρνείται να τις συζητήσει».

  • Διαβάστε την πλήρη ανάλυση του αρθρογράφου Helena Smith βρετανικής εφημερίδας The Guardianμε τίτλο «Calls for femicide to become separate crime in Greece mount as two more women killed» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

3 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

5 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

7 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

9 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

19 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

1 ημέρα ago