Ζέφη Δημαδάμα*: Κίνημα Αλλαγής,  ένα κόμμα συμμετοχικό, δημοκρατικό, ανοιχτό

0

Η επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού είναι μια πραγματικότητα για την Ευρώπη. Με σταθερά βήματα η κεντροαριστερά επιστρέφει και  επιδιώκει να απαντήσει στις ανάγκες των πολιτών.
Όμως η ευκαιρία που δίνεται από τους πολίτες δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και προτάσεις διακυβέρνησης για τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον μας.
Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυστυχώς αποτύχει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο  και παλινδρομεί στις πλάτες των πολιτών, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ταυτότητα και ρόλο στις εξελίξεις, χωρίς στρατηγική και συγκεκριμένη στόχευση.
Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και οι προοδευτικές δυνάμεις της οικολογίας, οι κινήσεις πολιτών μπορούν να διαμορφώσουν σήμερα αξιοποιώντας την δυναμική που αναπτύχθηκε από τις εσωκομματικές μας εκλογές από τους 270.000 πολίτες μια νέα πρόταση διακυβέρνησης.
Η ανάδειξη του νέου πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής του Ν. Ανδρουλάκη και η συμμετοχή 6 υποψηφίων, μεταξύ αυτών ενός πρώην πρωθυπουργού του Γ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ήδη ένα δυνατό “κύμα”.  Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί…
Οι πολίτες αναμένουν λύσεις και ένα στιβαρό πρόγραμμα χωρίς γενικολογίες και ευχολόγια. Προτεραιότητες αποτελούν η αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση της δημοσίας υγείας,  η δημόσια παιδεία και οι νέες συνθήκες τηλε-εκπαιδευσης καθώς και οι νέες προκλήσεις στην εργασία. Συγχρόνως, απαιτείται η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών αλλά και η προώθηση των προοδευτικών πολιτικών για  τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πρέπει να δημιουργηθεί επομένως μια κυβερνητική, προοδευτική σοσιαλδημοκρατική πρόταση, την οποία θα συνδιαμορφώσουν οι συνυποψήφιοι λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα της αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία δεν μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να διαχειριστεί αποκλειστικά για τους ημέτερους. 
Το Κίνημά μας είναι απαίτηση των δημοκρατικών δυνάμεων που προσήλθαν στις κάλπες να γίνει ένα μαζικό Κίνημα ξανά, με τη σύνθεση των δυνάμεων του με την σύνθεση όλων όσων συμπορεύτηκαν στην μάχη των εσωκομματικών εκλογών γιατί όλοι συνεισέφεραν για τη δημιουργία αυτής της μεγάλης προσέλευσης και όλοι μαζί θα πολλαπλασιάσουν τις δυνάμεις μας.
Εξάλλου αυτή ήταν και η πρόθεση και η μεγάλη επιθυμία της Φώφης Γεννηματά η επανασύνδεση με τη βάση, την κοινωνία ώστε να γίνει η δημοκρατική παράταξη ξανά πρωταγωνίστρια στην πολιτική ζωή του τόπου.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 52 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.