Γιατί ο Τσίπρας, ενώ στις δημοσκοπήσεις είναι πάνω από 10 μονάδες πίσω, ζητά εκλογές;

0

Χθες για πρώτη ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές φορά , κάτι που δεν είχε πράξει εδώ και 2,5 χρόνια και τούτο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία με διψήφια διαφορά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Ήταν η ελπίδα ότι μπορεί να τις κερδίσει ή μήπως φοβάται κάτι άλλο και αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση;
Ο βασικός λόγος που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στρατηγική, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν είχε ζητήσει ποτέ πρόωρες εκλογές, είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτό που αποκάλυψε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» τόνισε ο πρωθυπουργός δείχνοντας τα έδρανα του ΚΙΝΑΛ.
Και σε αυτό φαίνεται ο πρωθυπουργός να έχει δίκιο γιατί είναι φανερό πως το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες διαρροές ψηφοφόρων του  προς τον ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνουν την μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Γίνεται πια ολοφάνερο ότι η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει πιέσει στην Κουμουνδούρου που δείχνει να επιλέγει την πόλωση του πολιτικού κλίματος για να συσπειρώσει την κομματική της βάση.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για το “Πρώτο Θέμα” η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ έχει μειωθεί στις 4 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,2% και 15,2% το ΚΙΝΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν στις 12,7 μονάδες, συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 21,7% και το ΚΙΝΑΛ 9%. Επιπλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε στη δημοτικότητα τον Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας 46,4% έναντι 30,2%.
Η ίδια κατάσταση διαφαίνεται και τάσεις της MRB, όπου το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει την την ίδια δυναμική ψαλιδίζοντας τη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η ψαλίδα μειώνεται στις 6,2 μονάδες, με το ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 19,7% και το ΚΙΝΑΛ 13,5%.
Τ παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις απαντήσεις πουν έδινε μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που τον ρωτούσαν γιατί δεν ζητάει πρόωρες εκλογές.
«Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές» είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Ενδεικτικό τους εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ και η εκλογή Ανδρουλάκη στον οποίο οφείλεται η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που είχε πει στην συνέντευξη που παραχώρησε πριν από 10 ημέρες στο «Ήπειρος TV» παραμονές του δεύτερου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, όπου και τότε δεν είχε αλλάξει άποψη προβλέποντας πως η κυβέρνηση θα προσφύγει σύντομα στην λαϊκή ετυμηγορία. «Ξέρετε, έχω διατελέσει πρωθυπουργός. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το τελευταίο πράγμα που κάνει ένας πρωθυπουργός είναι να κάνει εκλογές επειδή του το ζητάει ο αντίπαλός του».
Το οξύμωρο δε σε σχέση με το αίτημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν στο παρελθόν πρόωρες εκλογές προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις ή έστω ήταν σε απόσταση αναπνοής από το κυβερνών κόμμα και όχι 10 και περισσότερες μονάδες πίσω.
Το πρόβλημα, λοιπόν του κ. Τσίπρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, δεν είναι το να κερδίσει τη ΝΔ, πράγμα αδύνατο, αλλά να μην υποστεί απώλειες προς το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα αποφύγει. Επομένως η όλη στρατηγική δεν έχει στόχο τη ΝΔ αλλά το ΚΙΝΑΛ.

Share.

Comments are closed.