Μητσοτάκης στον προϋπολογισμό: Αυξάνεται η ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος – Επιπλέον 40% έκπτωση στο φυσικό αέριο

0

Τρία πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής. Αυτά είναι:

  • Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο και αντίστοιχα για τα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Αύξηση της έκπτωσης κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.
  • Για τους αγρότες, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το Νοέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά (και για δεύτερη φορά) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και απαντώντας στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές, διεμήνυσε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές αυτός δε θα ήταν εσείς, αλλά εγώ. Και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να έχω προκηρύξει εκλογές με βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο από αυτό του Ιουλίου του 2021. Αναφέρω την περίοδο Μαΐου και Ιουνίου του 2020. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο και αυτό που μας χωρίζει είναι μία άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας… Θα ήταν μεγάλη πρόκληση να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας. Όμως, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει όσα έχει πετύχει είναι γιατί έχουμε εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Έχω ευθύνη να μην διακινδυνεύσω αυτήν την πολιτική σταθερότητα και δε θα τη διακινδυνεύσω…», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ζητήσατε σήμερα εκλογές, γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σάς προκαλεί μεγάλη νευρικότητα, όπως και στους βουλευτές σας, γιατί μάλλον θα μείνουν λιγότεροι. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της τετραετίας… Έχετε σχέση με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος” με όσα λέτε; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε για μία ακόμα φορά. Το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια που σταματάνε και αρχίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Ο λαός στις εκλογές θα κάνει την επιλογή του. Μέχρι τότε, έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την πολιτική σταθερότητα και το ήρεμο κλίμα. Εάν θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε ανένδοτους έχετε δικαίωμα να το κάνετε. Εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα. «Το βασικό συμπέρασμα δεν είναι άλλο από ότι όσο πιέζεται το σύστημα, τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Και δυστυχώς το σύστημα είναι δυο ταχυτήτων και χρειάζεται ενίσχυση…Πρόκειται για δεδομένα που επικαλούμαι πρώτος εγώ εδώ και πολλούς μήνες. Πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί τη μελέτη αυτή δεν την πήραμε ουδέποτε στα χέρια μας…Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή, για να ενισχύσω το σύστημα της υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε μία εικόνα τραγική. Και σπεύσαμε και διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ», επεσήμανε.
Παράλληλα, στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, για:

  • Την οικονομία
    Η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1% και η δική μας 6,9% ακούγονται εξαιρετικά συντηρητικές. Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική άμυνα και την πρόοδο. Παρά τις σημαντικές απώλειες είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας…Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες…

    Η κυβέρνηση στήριξε τις θέσεις εργασίας. Έχουμε 4.100.000 εργαζόμενους. Κοντά στις 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους προέβλεπαν λουκέτα… Ασπίδα απέναντι στις αυξήσεις των τιμών είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
    Η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα βρει συνέχεια εντός του 2022. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη ρωμαλέα, αλλά και ποιοτικά διαφορετική. Αλλάζοντας το μοντέλο, με έμφαση την καινοτομία και τις εξαγωγές. Οι Έλληνες και του χρόνου θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Όλοι οι Έλληνες. Οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις… το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία που θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη θα έχουν όλοι, χωρίς κανείς να μένει πίσω. Αυτήν την πολιτική, πάντα, θα υπηρετούμε.
    Εντός του 2022 η χώρα θα βρεθεί έξω από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
  • Την πανδημία
    Μπροστά στην επίθεση της «Όμικρον» έχουμε διαμορφώσει τις δικές μας γραμμές άμυνας… Ελπίζουμε η μετάλλαξη να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα… Έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πρώτη και πιο σημαντική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Εφαρμόσαμε ειδικές ρυθμίσεις για την είσοδο στη χώρα και για τους εμβολιασμένους. Για όσους μπουν στη χώρα μας στη διάρκεια των Χριστουγέννων, γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της στη χώρα μας…Είναι απολύτως απαραίτητο τις ημέρες των γιορτών να τηρήσουμε τα προστατευτικά μέτρα.

    Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης, που αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Έχω στα χέρια μου μία έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ. Και λέει για τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Λέει για 5.000 κατά έτος που θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός ΜΕΘ. Χωρίς Covid… Υπό κανονικές συνθήκες, εάν είχαμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Και η ουσία είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται άσκηση σύνθετη και δύσκολη από το να φτιάξουμε κρεβάτια ΜΕΘ. Θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συνέβησαν σε συστήματα υγείας πολύ πιο ώριμα…. Στη Σουηδία, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όποιος ήταν άνω των 65 σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν σε νοσοκομείο. Εάν είχαμε μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα κοιτάζαμε να λύναμε αυτό το πρόβλημα… Όταν μίλησα για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νοσοκομειακού χάρτη ήρθε η λαϊκιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος, είπατε με τεράστιο θράσος κ. Τσίπρα, ότι βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταψηφίσατε. Την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά. Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60. Τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Να τη χαίρεστε τη στήριξη.
  • Την ενέργεια
    Για ένα διάστημα, η ακρίβεια θα μας πολιορκεί. Η κυβέρνηση θα είναι εδώ, για να στηρίξει όλους τους πολίτες. Θα το κάνουμε, χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία.
  • Είστε παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει
    Με το βλέμμα στις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προσγειωθούν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale. Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπογραφεί η τελική συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες Belharra. «Σε αυτήν τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες για δέκα χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μία ακόμα φορά μία παράδοση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο λαός. Είστε παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει…Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή, κ. Τσίπρα», ανέφερε.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα
Ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, προβλέπει τα ακόλουθα: 

  • Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
    Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

    Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.
  • Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου
    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

    Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
  • Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

    Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Μέτρα για τους αγρότες
    Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.
Share.

Comments are closed.