Categories: Πολιτισμός

Μεσολόγγι: Έκθεση του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” «Σημαίες – Πανιά Περίλμπρα – Σημάδια Ιστορικά»

Μια νέα έκθεση της «Διεξόδου» – αφιέρωμα στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.
Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 8 το βράδυ η «Διέξοδος» υποδέχεται και εγκαινιάζει στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου  στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μια νέα έκθεση – αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα ιστορικά «πανιά» με συμβολικές προεκτάσεις  που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.
Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος άλλοτε σε αναλογία, η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίεςπου σημάδεψαν τον τόπο μας.
Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και την εικόνα των αυθεντικών.
Η ταυτόχρονη παρουσίασή τους δημιουργεί μια νοητή χρονική συνέχεια.
Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια μεγάλη ποικιλία από σημαίες που είτε τις γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές είτε φαντάζεται μέσα από μύθους είτε τις έχει συναντήσει μεμονωμένες σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας.
Για κάθε μία από αυτές, υπήρξαν αγωνιστές που πολέμησαν και τις υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους. Υπήρξαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που τις ύφαναν ή τις κέντησαν, ονειροπόλοι που τις σχεδίασαν, τεχνίτες που τις ζωγράφισαν, τερζήδες που τις έραψαν.
Τώρα που μνημονεύουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού Έθνους, με σεβασμό και τιμή ας μπούμε στα παπούτσια τους κι ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους.
Η έκθεση, για την οποία δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις, θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή11 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και  6 το απόγευμα με 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις όλες τις ημέρες της εβδομάδος μετά από συνεννόηση με την επιμελήτρια της «Διεξόδου» (29310 51260).
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο και παραμονή στους χώρους του Μουσείου απαιτείται η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κάλεσμα Νίκου Φίλη για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη

Την κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη ζητά με δήλωσή…

4 ώρες ago

H πασχαλινή προσευχή που χρησιμοποιούμε στα σχολεία έως την παραμονή της Ανάληψης του Κυρίου

Η αναστάσιμη προσευχή είναι αυτή που ακούγεται καθημερινά στα σχολεία, από τη Δευτέρα του Θωμά,…

7 ώρες ago

Η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός – Αποδέχτηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση…

9 ώρες ago

Αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ στην ανατολική Ράφα – Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας…

9 ώρες ago

Τι ισχύει για τα κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – 8 Ερωτήσεις- Απαντήσεις

Το νέο "ποινολόγιο" των μαθητών   για την κατοχή κινητών τηλεφώνων και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική…

14 ώρες ago

Τουρκία: Βαθαίνει ο εξισλαμισμός της παιδείας – Τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το Κοράνι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ερντογάν

Σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας προκαλεί το σχέδιο νόμου, το οποίο προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και…

15 ώρες ago