Categories: Πολιτισμός

Μεσολόγγι: Έκθεση του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” «Σημαίες – Πανιά Περίλμπρα – Σημάδια Ιστορικά»

Μια νέα έκθεση της «Διεξόδου» – αφιέρωμα στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.
Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 8 το βράδυ η «Διέξοδος» υποδέχεται και εγκαινιάζει στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου  στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μια νέα έκθεση – αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα ιστορικά «πανιά» με συμβολικές προεκτάσεις  που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.
Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος άλλοτε σε αναλογία, η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίεςπου σημάδεψαν τον τόπο μας.
Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και την εικόνα των αυθεντικών.
Η ταυτόχρονη παρουσίασή τους δημιουργεί μια νοητή χρονική συνέχεια.
Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια μεγάλη ποικιλία από σημαίες που είτε τις γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές είτε φαντάζεται μέσα από μύθους είτε τις έχει συναντήσει μεμονωμένες σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας.
Για κάθε μία από αυτές, υπήρξαν αγωνιστές που πολέμησαν και τις υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους. Υπήρξαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που τις ύφαναν ή τις κέντησαν, ονειροπόλοι που τις σχεδίασαν, τεχνίτες που τις ζωγράφισαν, τερζήδες που τις έραψαν.
Τώρα που μνημονεύουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού Έθνους, με σεβασμό και τιμή ας μπούμε στα παπούτσια τους κι ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους.
Η έκθεση, για την οποία δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις, θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή11 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και  6 το απόγευμα με 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις όλες τις ημέρες της εβδομάδος μετά από συνεννόηση με την επιμελήτρια της «Διεξόδου» (29310 51260).
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο και παραμονή στους χώρους του Μουσείου απαιτείται η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Μαγδεμβούργο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…

5 ώρες ago

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

14 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

14 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

15 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

1 ημέρα ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

1 ημέρα ago