Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, δεξί χέρι του Ερντογάν

0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς υπό την πίεση της κρίσης και του χάους που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουτφί Ελβάν, υπέβαλε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η παραίτηση του μέχρι πρότινος «τσάρου» της Οικονομίας στη γείτονα χώρα έγινε δεκτή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η θέση του φυσικά δεν έμεινε για πολύ «ορφανή», αφού ο Ερντογάν διόρισε άμεσα, με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, τον αντικαταστάτη του Ελβάν.
Πρόκειται για τον υφυπουργό του, επιχειρηματία Νουρετίν Νεμπατί, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο Λουτφί Ελβάν, τον Νοέμβριο του 2020. Τότε, ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές, με τη θητεία του ωστόσο να σημαδεύεται από κρίσεις.
Η παραίτηση του Ελβάν έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 30% σε αξία έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως λόγω των δύο μειώσεων των επιτοκίων που πίεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανορθόδοξη θέση του ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι το αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό και μάλιστα δείχνει ανένδοτος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί.

Share.

Comments are closed.