Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών – Διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

0

Νέα μέτρα εν όψει της μετάλλαξης Όμικρον και των Χριστουγέννων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το βασικό μέτρο είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, διαφορετικά θα πληρώνουν κάθε μήνα πρόστιμο 100 ευρώ.
Ειδικότερα, όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί- και δεν θα εμβολιαστούν τουλάχιστον με την α’ δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022- θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο θα πληρώνεται κάθε μήνα και θα επιβάλλεται υποχρεωτικά μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Δηλαδή, παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.


Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διανομή δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο, ενόψει εορτών και συγκεντρώσεων.

Ειδικότερα:

  • Από 6 – 12 Δεκεμβρίουθα δοθεί ένα self test σε κάθε ενήλικο.
  • Το ίδιο θα συμβεί από 3 – 7 Ιανουαρίουώστε οι αρχές να παρακολουθήσουν την μεταδοτικότητα της νόσου. Για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 20 εκατ. self test.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων μας».

Δείτε το βίντεο με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Share.

Comments are closed.