Ζέφη Δημαδάμα*: Βία κατά των γυναικών – Η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό

0

25 Νοεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Κάθε μέρα, κάθε νύχτα   πίσω από τις κλειστές πόρτες, η απειλή της ενδοοικογενειακής βίας κάνει την εμφάνιση της. Ο εφιάλτης δεν είναι πια εφιάλτης, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Η πανδημία με τα απανωτά  Lockdown, τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι παγίδεψαν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες πλάι στον δυνάστη τους, τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον θύτη, πρώην ή νυν.
Εν έτει 2021 και η βία κατά των γυναικών είναι  διάχυτη παντού. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία δισεκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών.
Παρουσιάζοντας τα  αποτελέσματα έρευνας ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος, αναφέρθηκε σε μια «τρομακτική εικόνα» ανεξέλεγκτων επιπέδων βίας κατά των γυναικών.
Τα νεαρά κορίτσια δυστυχώς δεν έχουν ανοσία. Έτσι, 1 στους 4 έφηβους ηλικίας 16-19 ετών που είχαν σχέση έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, το 16% των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών ανέφεραν σωματική ή σεξουαλική βία κατά το τελευταίο έτος!
Ωστόσο, τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, κρύβουν «έντονες» διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Τα υψηλότερα επίπεδα βίας εντοπίστηκαν σε περιοχές της Ωκεανίας, της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής και κυμαίνονταν από 33% έως 51%.
Αλλά οι τάσεις είναι απαράδεκτα υψηλές παντού. Σύμφωνα με την έκθεση, η  βια κατά των γυναικών  έφτασε το 31% στην Ανατολική Μεσόγειο, 25% στην Αμερική, 22% στην Ευρώπη και 20% στον Δυτικό Ειρηνικό.
Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών PESWomen και ως επικεφαλής των χωρών της Νότιας Ευρώπης υπογραμμίζω το ποσοστό στην Ανατολική Μεσόγειο που αγγίζει το 25%!  Για το λόγο αυτό αλλά και για τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών σε όλη την Ευρώπη -με σημαντική επιδείνωση στα χρόνια της πανδημίας, ακόμη και 3 – 4 φορές παραπάνω- χρειάζονται έκτακτα μέτρα και πολιτικές.
Δεν μπορεί στην εποχή μας, οι γυναίκες να φοβούνται ακόμα και να περπατήσουν μέχρι το αυτοκίνητό τους σε ένα πάρκινγκ, να βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενοχλήσεις στη δουλειά τους, ή ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.
Ας μην μιλήσουμε για την έξαρση της ακραίας μορφής έμφυλης βίας κατά των γυναικών δηλαδή της γυναικοκτονίας.
Πίσω από τα παραπάνω ποσοστά, τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται αληθινές γυναίκες, με πραγματικές ιστορίες, με παιδιά, με όνειρα και με ελπίδες και σε αυτές πρέπει να δώσουμε φωνή, διέξοδο και διασφάλιση.
Τα σοσιαλιστικά κόμματα όπως και το Κίνημα Αλλαγής οφείλουν να πρωτοστατήσουν καθώς η ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στον πυρήνα των αρχών τους.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 50 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

 

Share.

Comments are closed.