Ηλεκτρονικά διόδια: Πότε θα εφαρμοστούν και πώς θα γίνεται η χρέωση

0

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο το έργο εγκατάστασης ηλεκτρονικών διοδίων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την καθολική εφαρμογή του μέτρου.
Μετά την τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού το 2022 και την καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος μέσα στην επόμενη τριετία.

Πως θα γίνεται η χρέωση
Τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης θα έχουν εγκατεστημένη μια συσκευή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους, με τη βοήθεια δορυφόρων. Παράλληλα, τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως θα παρακολουθούνται με κάμερες και θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε περίπτωση αδυναμίας αναγνώρισης πινακίδας κυκλοφορίας ΙΧ, το σύστημα θα επικοινωνεί αυτόματα με τις υπηρεσίες της Τροχαίας προκειμένου να επεμβαίνουν για την αναγνώριση του οχήματος. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι οδηγοί θα πληρώνουν με ειδική κάρτα ή με εφαρμογή στο κινητό τους, κατά την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο, με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.
Για το νέο σύστημα θα δημιουργηθούν δυο κέντρα διαχείρισης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρχουν πύλες διαχείρισης και ελέγχου στις εισόδους και εξόδους των αυτοκινητοδρόμων, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Βάσει του σχεδιασμού, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχουν φορτίων και κυκλοφορίας. Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας.

Share.

Comments are closed.