ΚΙΝΑΛ – Βασίλης Κεγκέρογλου για εξεταστική: Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει διαφάνεια παντού και για τους πάντες. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

0

Στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, συζητήθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Στη συζήτηση αυτή την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως», εξέφρασε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Ευθύς εξαρχής θέλω να καταστήσω σαφές, ότι:
1ον Θα ψηφίσουμε υπέρ με το δικό μας σκεπτικό την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη διερεύνηση της επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος
2ον Θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η κυβερνητική πλειοψηφία και απορούμε γιατί τελικά δεν την κατέθεσε.
3ον Θα είμαστε θετικοί στην Επιτροπή εφόσον από τα πραγματικά περιστατικά προκύψει η ανάγκη διεύρυνσης χρονικών ορίων πάντα με απόφαση της Ολομέλειας και ερωτώ τον ΣΥΡΙΖΑ αν ισχύει η από 14 Οκτωβρίου δημόσια δήλωση του ότι το αποδέχεται.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κεγκέρογλου
«Συζητούμε πρώτη φορά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που αποτελεί πλέον σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 2 εδ. γ΄ και δικαίωμα της αντιπολίτευσης και μπορεί να ασκηθεί μέχρι δύο φορές στην διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ευθύς εξαρχής θέλω να καταστήσω σαφές, ότι:

  • Θα ψηφίσουμε υπέρ με το δικό μας σκεπτικό την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη διερεύνηση της επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος
  • Θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η κυβερνητική πλειοψηφία και απορούμε γιατί τελικά δεν την κατέθεσε.
  • Θα είμαστε θετικοί στην Επιτροπή εφόσον από τα πραγματικά περιστατικά προκύψει η ανάγκη διεύρυνσης χρονικών ορίων πάντα με απόφαση της Ολομέλειας και ερωτώ τον ΣΥΡΙΖΑ αν ισχύει η από 14 Οκτωβρίου δημόσια δήλωση του ότι το αποδέχεται.

Η υπερψήφιση της σύστασης εξεταστικής υπαγορεύεται από την πολιτική θέση που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια «όλα στο φως» ψηφίζοντας ακόμη και εξεταστικές που αφορούν δικές μας περιόδους ή στελέχη μας, σε αντίθεση με την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται τη διαφάνεια, κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες, δικαιολογίες.
Στο θέμα των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ουσιαστικές διαδικασίες που θα ανατρέπουν την αντίληψη που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία ότι γίνονται τις περισσότερες φορές για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες και όχι αδίκως.
Θυμίζω τη πολιτική δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τη συγκυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Συνασπισμού αλλά ακόμη και την επιλογή της δίωξης 10 πολιτικών αντιπάλων από την συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Στις σημερινές όμως συνθήκες κρίσης και με την πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια στις πολιτικές δυνάμεις να αρνούνται τη διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων και περιστατικών και την αποκάλυψη της αλήθειας ή την ολοκλήρωση της διερεύνησής της.
Επισημαίνω ότι πολλές από τις προτάσεις για σύσταση εξεταστικών ή και προανακριτικών επιτροπών, ανεξάρτητα από την θεματολογία τους, έχουν ως κοινό παρανομαστή την διερεύνηση γεγονότων ή ενδεχόμενα αδικήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση των πολιτών και τον έλεγχό της.
Και είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών επιχειρείται συχνά και από πολλές πλευρές και κέντρα, να μετατραπεί σε μοχλό χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Η σημασία των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αποτελεί καίριο θέμα, συνυφασμένο με την ουσία και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας.
Είναι κατά συνέπεια σοβαρό ζήτημα, η προσπάθεια ελέγχου ή επηρεασμού των ΜΜΕ και του ανθρώπινου δυναμικού τους, έμμεσα ή άμεσα,
είτε με στημένες και μεθοδευμένες διαδικασίες και διαγωνισμούς, είτε με αδιαφανείς αναθέσεις και επιχορηγήσεις χωρίς κριτήρια.
Πλήττεται ευθέως η καρδιά του Δημοκρατικού Πολιτεύματος .
Tο «έργο της μεροληψίας» , «της έλλειψης πολυφωνίας» και της προσπάθειας χειραγώγησης της ενημέρωσης, το έχουμε δει πολλές φορές να παίζεται και να ξαναπαίζεται.
Το είδαμε με το ΣΥΡΙΖΑ και την ενορχηστρωμένη προσπάθειά του να στήσει το διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών και να χειραγωγήσει τις διαδικασίες με σκοπό τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel», υπόθεση που μετά από απόφαση της Βουλής έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Το είδαμε και το βλέπουμε με τη ΝΔ που με αφορμή την πανδημία, με αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης διαφημιστικών «εκστρατειών» σε Μ.Μ.Ε, μοίρασε κονδύλια, με μεροληπτικό τρόπο, πλήττοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και πλουραλισμού και σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα.
Σε όχι λίγες περιπτώσεις, αντί για την προβολή του αγαθού του εμβολίου και της ανάγκης εμβολιασμού που ήταν και είναι αδήριτη, οι πολίτες βομβαρδίστηκαν με την εξύμνηση του επιτελικού κράτους και των επιτελών του.
Το είδαμε και το βλέπουμε, ακόμη και σήμερα, με τις δημοσκοπήσεις.
Στην χώρα μας, και επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί ΝΔ, δεν λείπουν οι «περίεργες» και επιστημονικά ατεκμηρίωτες ή και πειραγμένες δημοσκοπήσεις,
από λίγες ευτυχώς εταιρείες που αποδέχονται αυτό το ρόλο.
«Βομβαρδίζουν» την κρίση των πολιτών και επιχειρούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, υπέρ των φανερών ή μάλλον των κρυφών εντολέων τους.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν την ίδια αντίληψη χειραγώγησης στην ενημέρωση αλλά χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία και μέσα.
Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Θυμόμαστε όλοι, μέσα σε αυτή την αίθουσα, τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για την στήριξη των μέσων στην περίοδο της πανδημίας.
Την χαρακτηρίσαμε αναγκαία για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την βιωσιμότητα των μέσων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα επιμείναμε στην αναγκαιότητα τήρησης κανόνων για την χρηματοδότηση και την κατανομή της διαφήμισης, με εφαρμογή κριτηρίων και απόλυτη διαφάνεια.
Το Κίνημα Αλλαγής για την στήριξη, την ανεξαρτησία και την χειραφέτηση των Μέσων, πρότεινε ως κριτήρια ενίσχυσης και χρηματοδότησης:

  • τηλεθέαση, ακροαματικότητα, κυκλοφορία, επισκεψιμότητα.
  • αριθμό εργαζομένων.
  • εφαρμογή των διατάξεων για τα περιφερειακά μέσα.

Δεν εισακουστήκαμε, η κυβέρνηση της ΝΔ επέμεινε στην σκοπιμότητα της διαμόρφωσης σχέσεων εξάρτησης με τα μέσα επικοινωνίας.
Δεν την απέτρεψε ούτε το αρνητικότατο παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποτίθεται ότι ξεκίνησε διαδικασίες για την ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου αλλά όπως αποκαλύφθηκε επεδίωξε την χειραγώγηση των Μέσων και τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Δυστυχώς για τη ΝΔ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αδιαφανείς πράξεις χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η Κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε για τον τρόπο που έγινε η χρηματοδότηση μέσω των λιστών Πέτσα σε ερωτήματα που έχουν τεθεί δημοσίως και θεσμικά:

  • Γιατί κάποια μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτήθηκαν περισσότερο και κάποια άλλα όχι;
  • Γιατί χρηματοδοτήθηκαν ορισμένες ανύπαρκτες ιστοσελίδες, ενώ άλλες υπαρκτές όχι;
  • Ποια τα κριτήρια που ίσχυσαν για τα ΜΜΕ, σε ότι αφορά την συμμετοχή ή τον αποκλεισμό από τις καμπάνιες;
  • Ποιος φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) αποφάσισε την επιλογή ή τον αποκλεισμό τους;
  • Ποια τα κριτήρια κατανομής των ποσών που αποφασίστηκε να δοθούν;
    Τηρήθηκε ο ισχύων νόμος, περί κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της Περιφέρειας;

Το θέμα της Πολιτικής Διαφάνειας και της Πολιτικής Ακεραιότητας είναι κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα σήμερα που οι πολίτες δυσπιστούν συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Το κλειστό και πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης και λήψης των αποφάσεων, που επανασυστήθηκε έχει μετατρέψει ξανά τον πολίτη, σε πελάτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε τα δεδομένα του μετα-εμφυλιακού κράτους, δίνοντας ελευθερίες δικαιώματα και λόγο, μετατρέποντας τον από θύμα και πελάτη σε πολίτη.
Τα φαινόμενα διαπλοκής, μέρους της επιχειρηματικότητας με την εκτελεστική εξουσία και της τελευταίας με τα ΜΜΕ πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά.
Ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος θέτει κανόνες και λειτουργίες πλήρους διαφάνειας για την ενίσχυση του θετικού ρόλου των ΜΜΕ, της πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης.
Το Κίνημα Αλλαγής δίνει καθημερινά τον αγώνα της ενημέρωσης, του συγκροτημένου λόγου και της υπεύθυνης στάσης προς όφελος του λαού και της χώρας.
Στηρίζουμε το θεσμικό ρόλο των ΜΜΕ που δεν θα ποδηγετούνται και τον αναντικατάστατο ρόλο των περιφερειακών και τοπικών μέσων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικής ενημέρωσης.
Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ το 1989, αλλά και της συνταγματικής της κατοχύρωσης το 2001.
Θεσμοθετήσαμε τη «Διαύγεια», τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, την Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και πλείστες άλλες μεταρρυθμίσεις.
Εμείς δε διστάσαμε, πρώτοι να τιμωρήσουμε, αυστηρά, στελέχη μας για τα οποία υπήρχαν υποψίες ή αποχρώσες ενδείξεις ότι ενέχονταν σε παράνομες πράξεις.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν ακολουθήσατε το μεταρρυθμιστικό δρόμο που ανοίξαμε, επιλέξατε τον έλεγχο των θεσμών και των λειτουργιών τους και τον περιορισμό της ελεύθερης και αμερόληπτης ενημέρωσης. Αρνείστε πεισματικά και οι δυο την διερεύνηση και την διαλεύκανση υποθέσεων που αφορούν την περίοδο σας και ιδιαίτερα η Ν.Δ που σήμερα αρνείται την σύσταση παρά το γεγονός ότι θα έχει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η διχαστική σας αντιπαράθεση δεν κρύβει την ταύτιση σας απλά αποκαλύπτει τον ανταγωνισμό σας για το ποιος είναι χειρότερος.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι εμμένουμε πεισματικά στη θέση μας για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση κάθε υπόθεσης με εμπλοκή πολιτικού προσώπου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους. Είναι αυτονόητο και για έναν ακόμη λόγο:
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Αυτή είναι και η εντολή των πολιτών που επιθυμούν να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα τους.
Η θέση μας «όλα στο φως» είναι σταθερή,
Διαφάνεια παντού και για τους πάντες
Αταλάντευτα και χωρίς εξαιρέσεις,
Θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και θεωρούμε ότι πρέπει να πράξουν το ίδιο σήμερα και όλα τα κόμματα,
όπως και κάθε άλλη πρόταση που σχετίζεται με τη διαφάνεια και την διαλεύκανση δημοσίων υποθέσεων και λειτουργιών
Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ενισχύσουμε την δημοκρατία και την ποιότητα της
».

Share.

Comments are closed.