“Ζωντανεύοντας” την Αρχαία Ολυμπία – Έτσι ήταν πριν από 2.000 χρόνια – Ψηφιακή αναβίωση [Βίντεο – Εικόνες]

0

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναβιώνει ψηφιακά η Αρχαία Ολυμπία με στόχο να δοθεί μια ευκολότερη δυνατότητα να γνωρίσει ο καθένας πως ήταν ο ιερός χώρος.
Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.
Το τελικό αποτέλεσμα επιτρέπει σε όλους να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, αλλά και για  υπολογιστή.
Το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του έργου έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς υλοποιήθηκε αυτή η ιδέα. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».
«Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της αναδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. 
Η εφαρμογή της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας για επίσκεψη στον χώρο βρίσκεται:

  • Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ.
  • Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδώ.
  • Για να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ.

Δείτε το βίντεο της Microsoft

Share.

Comments are closed.