Άρον-άρον μέτρα προς αποφυγή τους εκτροχιασμού της πανδημίας

0

Λίστα με τα υποψήφια νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, παρουσία του Άκη Σκέρτσου, του Γιώργου Γεραπετρίτη, της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα αλλά και οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα του κορονοϊού.
Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή lockdown γενικού ή τοπικού, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, στην ενίσχυση των ελέγχων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών rabid τεστ. Οι νέες παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζονται στις “κόκκινες” περιοχές.
«Αγκάθι», πάντως , αποτελούν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, στους οποίους βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τους συγκεκριμένους χώρους για την προστασία των πολιτών από το κρύο, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα με αποτέλεσμα την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση με το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί είναι να παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος ανοιχτό έτσι ώστε ο χώρος να αερίζεται, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να πιέσει ανεμβολίαστους και να διασφαλίσει μια ασφαλέστερη λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς να χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση που υποστηρίζουν πολλοί λοιμωξιολόγοι για τον περιορισμό του ωραρίου στην εστίαση – ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Επιπλέον στο τραπέζι έχει πέσει η θέσπιση «πράσινου πάσου» για να χρησιμοποιήσει κανείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή για να συμμετάσχει σε άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θεωρείται προσώρας «προωθημένη» σκέψη, αν και έχει αποδώσει στην Γαλλία, την Ιταλία και αλλού.
Ωστόσο, δε θα πρέπει να αποκλειστεί να επανέλθουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό. Τέλος, έχει εξεταστεί και η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους τομείς της εστίασης, αλλά και αυτό συναντά αρκετούς «δισταγμούς» ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων…

Share.

Comments are closed.