Έξαλλοι οι Καλαβρυτινοί με σκηνή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» – Απειλούν με μηνύσεις για τον «καλό» Ναζί που σώζει κόσμο

0

Σάλος έχει ξεσπάσει στα Καλάβρυτα με την ταινία «Καλάβρυτα 1943», σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλου, που αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί, η οποία στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.
Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μέσω της εφημερίδας, μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.
Και όλα αυτά, χωρίς καν η ταινία να έχει προβληθεί στους κινηματογράφους, αφού η πρεμιέρα της έχει ορισθεί για τις 11 Νοεμβρίου. Αρκούσε όμως η προβολή του δίλεπτου τρέιλερ της ταινίας για να εγερθούν οι πρώτες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Καλαβρύτων.
Θρυαλλίδα ήταν μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στο τρέιλερ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου δημοτικού σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία.
Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.
Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθοιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί τη μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.
Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Λίγα λόγια για την ταινία
Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυό τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.

Οι συντελεστές της ταινίας
Πρωταγωνιστούν Max Von Sydow, Astrid Roos, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Martin Laer, Alice Krige, Tomas Arana, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής,

Σενάριο Δημήτριος Κατσαντώνης,
Σκηνοθεσία Νικόλας Δημητρόπουλος,
Παραγωγοί Στέλιος Κοτιώνης, Δημήτριος Κατσαντώνης, Executive Producers Cia Souleles, Athanasios Souleles, Pauline Seretakis Adams, John Adams, Jean Diamond,
Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιώργος Ραχματούλιν,
Μοντάζ Γιάννης Χαλκιαδάκης,
Μουσική Alex Sid,
Production design Ράνια Γερογιάννη,
Διευθυντής Παραγωγής Ιωσήφ Αδαλόγλου,
Κοστούμια Boudoir, Casting Director Σοφία Δημοπούλου,
Ήχος Σταύρος Αβραμίδης,
Makeup Designer Αλεξάνδρα Μυτά,
Hair stylist Κωνσταντίνος Σαββάκης, Post Production Supervisor Γιώργος Ταμπακάκης,
VFX Producer-Supervisor Πάνος Ξενάκης- MASCISTA, SFX Σόλων Γιαννούτσος,
Line Producer Στέλιος Κοτιώνης,
Associate producer Άννα Λουδάρου,
Εκτέλεση Παραγωγής Foss Productions,
Διανομή Tanweer Alliances,
Συμπαραγωγοί EΡT, Cosmote Tv, Χορηγοί Aegean Airlines, Μια παραγωγή της Foss Productions

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Share.

Comments are closed.