Γιώργος Παπανδρέου: Η στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων φοβίζει την Κουμουνδούρου

0

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μετά την παύση της προεκλογικής τους εκστρατείας εξ αιτίας του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, ξεκινούν από αύριο εκ νέου τον προεκλογικό αγώνα που θα έχει κατάληξη τις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.
Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στην προεκλογική εκστρατεία δεν είναι μόνο αυτό της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και το ποιος υποψήφιος μπορεί να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους που μετά το 2015 έφυγαν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το ερώτημα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας interview. Σύμφωνα με αυτά στους ψηφοφόρους που ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής το 2019, επιλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο καταλληλότερος για να του «επαναπατρίσει» στο Κίνημα Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό που φτάνει το 41,5%. Στη δεύτερη θέση, σε απόσταση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,4 %, ενώ τον Ανδρέα Λοβέρδο ως κατάλληλο για να φέρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει μόνο το 11,8%. Παρόμοια αποτελέσματα δείχνουν κι άλλες μετρήσεις που είναι εις γνώση του επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να οργανώσει την στρατηγική του γύρω και από αυτή τη λογική, δηλαδή ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο κατάλληλος να πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και να τους επαναπατρίσει στο Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ.

Ξεκαθαρίζει τη θέση του ο Γιώργος Παπανδρέου
Γι’ αυτό και ο κύριος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την περίφημη προοδευτική διακυβέρνηση και αν αυτή αφορά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να κλείσει τη συζήτηση ότι θέλει προσέγγιση η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, με τον οποίο βρέθηκε τυχαία σε εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου.
Χαρακτηριστικά γράφει, μεταξύ των άλλων, ο κ Κανέλλης  στήλη του «Ενστάσεις»:
«..χαιρέτησα τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ρωτώντας τον αν έχει υπολογίσει ότι η πολιτική στρατηγική του της προοδευτικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει: 
«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ευγενικός και φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένος για απροσδόκητες συναντήσεις στον δημόσιο χώρο, αφού είναι δημόσιο πρόσωπο. Ούτε απέφυγε το ερώτημα. Αρνήθηκε ότι σε αυτό που ονομάζει προοδευτική διακυβέρνηση συγκαταλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι έκανε οτιδήποτε που να μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό. Αν ήθελα να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσα να πάω απευθείας είπε
Σύμφωνα λοιπόν με τα γραφόμενα του δημοσιογράφου, γίνεται φανερό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν συγκαταλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που ονομάζει προοδευτική διακυβέρνηση, αφού δεν θεωρεί πως η νυν αξιωματική αντιπολίτευση έκανε οτιδήποτε που να μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό.
Προς την ίδια κατεύθυνση οι στενοί συνεργάτες του κυρίου Παπανδρέου θυμίζουν στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφος πως η συντήρηση δεν έχει μόνο δεξιό πρόσημο αλλά και αριστερό εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός στις επόμενες τοποθετήσεις του θα θυμίσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, αλλά και στα χρόνια της διακυβέρνησης του. Τον αφοριστικό του λόγο, την κυβερνητική συνεργασία που είχε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και θα ξεκαθαρίσει πως μόνο εκείνος και το κόμμα που θα ηγηθεί αν κερδίσει τις εκλογές μπορούν να εκφράσουν αυθεντικά και ουσιαστικά την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.
Με το δομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής ο κύριος Παπανδρέου θα απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τους να επιστρέψουν και να ενισχύσουν το κόμμα του προκειμένου να έχει κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ούτως ή άλλως θα υπάρξουν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πως θα κινηθεί ο κύριος Παπανδρέου, και κυρίως για το τι θα γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε μια πιθανή εκλογή του πρώην πρωθυπουργού, στην ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου, ξέρουν καλά πως το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, και από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν ένα ακόμα εξουσίας.
Προβληματισμός βέβαια υπάρχει και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς γνωρίζουν πως οι ψηφοφόροι τους σε μεγάλο ποσοστό είναι παπανδρεϊκοί που αποχώρησαν από το κόμμα όταν την ηγεσία ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η υποψηφιότητα Παπανδρέου προκαλεί πονοκέφαλο στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο για το ποσοστό που μπορεί να τους αφαιρέσει όσο και για το τι θα σημάνει για την δική τους φυσιογνωμία και στρατηγική μια εκλογή Παπανδρέου.

Share.

Comments are closed.