Έφυγε μέσα σε 13 ημέρες η Φώφη Γεννηματά νικημένη από τον καρκίνο σε ηλικία 56 ετών

0

Mέσα σε μόλις 13 ημέρες -ένα χρονικό διάστημα αδιανόητα μικρό- από την επιδείνωση της υγείας της και την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός η Φώφη Γεννηματά ηττήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 56 ετών.
Εισήχθη στις 12 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, λόγω υποτροπής της βασικής της νόσου, που την οδήγησε και στην απόσυρση από την κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και σήμερα, 25 Οκτωβρίου, άφησε την τελευταία της πνοή.
Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της” αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός“.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός – Την Τετάρτη η κηδεία
Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.
Στο έδρανό της στη Βουλή, συνάδελφοι βουλευτές από όλα τα κόμματα άφησαν λευκά τριαντάφυλλα και σύσσωμο το Κοινοβούλιο τήρηση ενός λεπτού σιγή, σε ένδειξη πένθους.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των εργασιών και το κλείσιμο της Βουλής, για μία εβδομάδα.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της στις 8 Σεπτεμβρίου
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της, ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου στην Τελετή Αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών. Τίποτα δεν προμήνυε, ότι περίπου ενάμιση μήνα μετά, θα έφευγε από τη ζωή.

Η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής
«Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας

Η Φώφη Γεννηματά για τη μάχη της με τον καρκίνο
Τις δυσκολίες που βίωσε, αλλά και τις σκέψεις που έκανε για τα παιδιά της, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, είχε περιγράψει μεταξύ των άλλων, η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο Alpha και την Ελεονώρα Μελέτη στις 23 Ιουν 2020

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου» έλεγε η Φώφη.
«Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε  τονίσει.
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», συνέχισε η κ Γεννηματά.
Αναφορικά με τον πατέρα της και τον λόγο που η ίδια δεν ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε δηλώσει: «Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Και πέρα από το τι θα σκεφτόταν ο καθένας και η ίδια δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;»

Δείτε το βίντεο της εκπομπής

Οι πολιτικοί αποχαιρετούν τη Φώφη Γεννηματά

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
«Αποχαιρετάμε τη Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες. “Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός”, έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά. Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου», καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.

Αλέξης Τσίπρας
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook.

ΣΥΡΙΖΑ
Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Πάλεψε με θάρρος σε μια άνιση μάχη για τη ζωή επί χρόνια, χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή τον στίβο της πολιτικής όπου αφοσιώθηκε πολύ νωρίς. Υπήρξε μία από της σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού Κοινοβουλίου, πρωταγωνιστώντας πάντα με αξιοπρέπεια και ευγένεια, είτε στις συγκλίσεις, είτε στις αντιπαραθέσεις. Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας άφησε τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε σε ανάρτησή της στα social media: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια μαχόμενη πολιτικός με ήθος και αξίες, δυναμική, προσηνής, με αληθινό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την Ελλάδα μας. Αποτέλεσε παράδειγμα γενναιότητας και αξιοπρέπειας στην πολυετή μάχη της με τον καρκίνο. Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους της».

Κωστής Χατζηδάκης
«Αποχαιρετώ με βαθιά συγκίνηση τη Φώφη Γεννηματά. Τη γνώριζα από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Έντιμη και ευγενής. Στάθηκε απέναντι στην επάρατη νόσο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ.

Kυριάκος Πιερρακάκης
«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της».

Αντώνης Σαμαράς
Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Ντόρα Μπακογιάννη
«Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της».

Γιάνης Βαρουφάκης
Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας», έγραψε στο Τwitter ο κ. Βαρουφάκης.


Μαργαρίτης Σχοινάς
«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε πάντα γενναία υπηρετώντας με αφοσίωση τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση. Συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους της και το ΚΙΝΑΛ», έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τζέφρι Πάιατ
«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέρφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Η Φώφη ήταν πολύχρονη φίλη της και κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε με την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα», έγραψε στο Twitter o πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Κυριάκος Βελόπουλος
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα την θυμόμαστε με σεβασμό».

Νίκος Αναστασιάδης
Την οδύνη του για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στα  social media: «Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μίας νέας πολιτικού με την οποία μας συνέδεε ανιδιοτελής φιλία. Ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος πολιτικός της λόγος θα λείψει από όλους μας. Στην οικογένεια της εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Ας είναι αιωνία η μνήμη της».

Πιερ Μοσκοβισί
Σε ανάρτησή του στο Twitter, για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έγραψε: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούσα αυτή τη δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους πολιτικούς της φίλους».

Ευάγγελος Βενιζέλος
«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της, στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι»

Πρόεδρος σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ Ιράτσκε Γκαρσία Πέρεζ
«Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και στους φίλους μας στην πολιτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Nίκος Ανδρουλάκης
Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη. Η σκέψη μου σήμερα είναι στην οικογένειά της. Ελπίζω τα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης όλης της ελληνικής κοινωνίας να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο τους.

Γιώργος Παπανδρέου
Η Φώφη Γεννηματά, πάλευε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την τελευταία στιγμή με απίστευτη γενναιότητα για την Παράταξη, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, όπως ο πατέρας και η μητέρα της.

Με τη Φώφη δεν ήμασταν μόνο συναγωνιστές. Μοιραστήκαμε πολλές χαρούμενες και πικρές στιγμές της ζωής και της πολιτικής. Έχασα έναν δικό μου άνθρωπο.
Της οφείλουμε σεβασμό. Να εμπνευστούμε από την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα που έδειξε η ίδια στη ζωή και την πολιτική της διαδρομή.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Ανδρέα, την Αιμιλία, τον Γιώργο και την Κατερίνα.

Ανδρέας Λοβέρδος
Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας!

Χάρης Καστανίδης
Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας.


Παύλος Γερουλάνος
Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια της φίλης και συντρόφισσας Φώφης Γεννηματά. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι με την οικογένειά της. Αναστέλλω την προεκλογική μου εκστρατεία.

Παύλος Χρηστίδης
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο Άνθρωπός μας.

Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σημερα.

Μανώλης Χριστοδουλάκης
Πρόεδρε, ήταν τιμή μου.

Λίγα λόγια για τη Φώφη Γεννηματά

Κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεωργίου Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 57 της χρόνια. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964 και ήταν μητέρα τριών παιδιών.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Α’ Αθήνας) με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Τον Απρίλιο του 2000 και στις 21 του ίδιου μήνα εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Στις 3 Οκτωβρίου του 2001, επανεξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.

  • Το 2001 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
  • Τον Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, στο Β’ γύρο με ποσοστό 56,3%, υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ
  • Το Μάρτιο του 2003, εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς.
  • Στις 3 Ιουλίου του 2003, επανεξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.
  • Τον Αύγουστο του 2003, ορίστηκε μέλος της 12μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.
  • Το Μάρτιο του 2005, εξελέγη μέλος του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2006.
  • Τον Οκτώβριο του 2006, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά από τον Α’ γύρο με ποσοστό 43,4%.
  • Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, παραιτήθηκε από υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, προκειμένου να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος δεν έκανε δεκτή την υποψηφιότητά της, λόγω συνταγματικού κωλύματος που δεν επιτρέπει σε αιρετό δημοτικό άρχοντα δευτέρου βαθμού να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ακόμα και αν έχει παραιτηθεί.
  • Το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και στη συνέχεια εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
  • Τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
  • Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, θέση που διατήρησε έως και τις 26 Ιουνίου του 2013, οπότε ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Το Μάρτιο του 2013, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.
  • Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν τον εκλογικό συνδυασμό των δύο κομμάτων υπό τον τίτλο “Δημοκρατική Συμπαράταξη“. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε ποσοστό 6,28% και εξέλεξε 17 βουλευτές.
  • Τον Ιούλιο του 2017, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη, από τα μέλη και ψηφοφόρους των κομμάτων που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, του ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα.
    Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, την συμμετοχή στην πολιτική κίνηση ανακοίνωσαν: Το Ποτάμι, η Δημοκρατική Αριστερά, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Ανανέωση, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης και η Φωνή Δημοκρατίας.
    Στις 12 Νοεμβρίου του 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, στο οποίο έλαβαν μέρος εννέα υποψήφιοι. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
    Ψήφισαν 211.191 άτομα και έλαβαν: η Φώφη Γεννηματά 73.939 ψήφοι (42,50%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 ψήφοι (25,14%), ο Γιώργος Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%), ο Σταύρος Θεοδωράκης 17.062 ψήφοι (9,81%), ο Γιάννης Μανιάτης 7.417 ψήφοι (4,26%), ο Γιάννης Ραγκούσης 4.162 ψήφοι (2,39%), ο Κωνσταντίνος Γάτσιος 2.877 ψήφοι (1,65%), ο Απόστολος Πόντας 924 ψήφοι (0,53%) και ο Δημήτρης Τζιώτης 343 ψήφοι (0,20%).
    Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, στις 19 Νοεμβρίου του 2017 διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων στο οποίο συμμετείχαν 156.103 άτομα με την Φώφη Γεννηματά, να αναδεικνύεται επικεφαλής του νέου σχηματισμού με με το 56,75% των ψήφων.
    Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοίνωσε το όνομα του νέου κόμματος: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και στις 2 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Τα Νεανικά της χρόνια
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και εντάχθηκε στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ.

Το 1986, έγινε μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.
Το 1987, άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της μέχρι το 1989. Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989), ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε ΥΠΕΘΟ Γεννηματά.
Την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Γεννηματά, που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Το 1993, όταν ο Γεννηματάς ανέλαβε τα υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Οικονομικών, έγινε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996, ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου ”Γιώργος Γεννηματάς”.

Share.

Comments are closed.