Οι επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν πως δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό

0

Σε αποκλειστική συνέντευξή τους στον ΑΝΤ1, οι τουρκικής καταγωγής επιστήμονες της BioNTech, Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, διευκρίνισαν μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας τους προς τον άνθρωπο και αποκάλυψαν πως γεννήθηκε η ιδέα αλλά και πόσο δύσκολη ήταν η δημιουργία του πρώτου εμβολίου.
«Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» δηλώνει ο Σάχιν, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Εζλέμ είχαν μεγάλη εμπειρία από την δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA, μία τεχνική με την οποία μπορείς να επηρεάσεις την πληροφορία που παίρνει το ανθρώπινο κύτταρο.
«Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου», σημειώνει η Τουρετσί.
Ο Σαχίν κάλεσε την ομάδα της εταιρείας τους, της BioNTech και τους είπε ότι θα σταματήσουν τα πάντα και να ριχτούν στη μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου. «Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» εξήγησε ο ίδιος.
Όμως η εταιρεία βιοτεχνολογίας από το Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο εταίρο για να χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές. Έτσι η πρώτη κρούση στην Pfizer ήταν άκαρπη.
«Σε αυτό το χρονικό σημείο οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά» σημείωσε.
Όμως δύο μήνες μετά, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από κορονοϊό στην Νέα Υόρκη, ο αμερικανικός κολοσσός άλλαξε στάση.
«Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε οι συνάδελφοι είπαν αμέσως “ναι ας συνεργαστούμε”. Και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση ότι για μία συνεργασία χρειαζόμασταν συμβόλαια. Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο Σάχιν.
Μάλιστα η είδηση της συνεργασίας για τη δημιουργία εμβολίου δημοσιεύτηκε πριν από τα συμβόλαια: «Είπαμε συνεργαζόμαστε και μετά μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες που διαθέταμε με τους συναδέλφους της Pfizer» πρόσθεσε.
Δυόμιση μήνες αργότερα άρχιζαν οι κλινικές δοκιμές υπό το άγρυπνο βλέμμα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλπμπέρ Μπουρλά.
 Μάλιστα ο κ. Μπουρλά ήταν αυτή την εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη, για να εγκαινιάσει το νέο κέντρο της εταιρείας Pfizer στη γενέτειρά του αλλά και για να τιμήσει προσωπικά τον δρ. Uğur Şahin και την δρ. Özlem Türeci για τη συμβολή του στο ξεπέρασμα της πανδημίας, στην τελετή του του Ιδρύματος Θεοφανώ κατά την οποία τους απονεμήθηκε το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακαλλαροπούλου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας.
Το εφετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστίαζε στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό.
«Κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προσανατολίζεσαι όταν έχεις ένα άστρο, να προσανατολίζεσαι στην φροντίδα του αρρώστου όπως είπα. Ο άρρωστος ή σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος για τον οποίο δημιουργήσαμε το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα» είπε από πλευράς της η Εζλέμ Τουρετσί.

Share.

Comments are closed.