Κίνημα Αλλαγής: H Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση ζητά πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική

0

Στο σχήμα του Κινήματος Αλλαγής, με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική, επιμένουν στην πρωτοβουλία τους για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς , από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και άλλα, προερχόμενα από το Ποτάμι. Αυτό εκτιμούν ότι είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον, στο οποίο και θα πρέπει να συνεχίσουν, για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής βασικός παράγοντας οικοδόμησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς, της νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, όπως χαρακτηριστικά λένε.
«Η συσπείρωση δυνάμεων -μέσα και γύρω- από το ΚΙΝΑΛ σε μία αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών στην κατεύθυνση της Προόδου και της Κοινωνικής συνοχής», λένε μεταξύ άλλων, τονίζοντας δύο θέματα, ενόψει εσωκομματικών διαδικασιών.
Πρώτον, κατά την άποψή τους, είναι σημαντικό να συγκροτηθεί ένας Προοδευτικός εναλλακτικός πόλος, απέναντι στη συντηρητική παράταξη, εν είδει εναλλακτικής στρατηγικής στο νεοφιλελευθερισμό, τις συντηρητικές αξίες και την μεροληψία υπέρ των ισχυρών. «Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τότε θα αφήσει το πεδίο στον Αριστερό Λαϊκισμό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφεται σε αυτή την αδυναμία και έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς με την κρίση των μνημονίων», λένε, τονίζοντας ότι «η θετική προοπτική της προοδευτικής παράταξης βρίσκεται στην υιοθέτηση της σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης με σαφή μεταρρυθμιστική πνοή». Στην πραγματικότητα, μιλούν για ανανέωση των ιδεών για το κοινωνικό κράτος, οριοθέτηση από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την αυταρχική διακυβέρνηση, ευρωπαϊκή πορεία σε προοδευτικό προσανατολισμό, για αντίληψη της ‘ανοιχτής κοινωνίας’ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ. «Η επιδίωξή μας να συγκροτήσει το Κίνημα Αλλαγής μία στέρεη εναλλακτική επιλογή προς τη ΝΔ έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας να απαντήσει στην επίθεση της συντηρητικής παράταξης στην κοινωνία και στην ελπίδα ευημερίας για τους πολλούς. Είναι επίσης καθήκον προς τους προοδευτικούς πολίτες, που νιώθουν τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το σύνδρομο του λαϊκισμού και τις εμμονές στις παλαιοκομμουνιστικές πεποιθήσεις, καθώς και στην αδυναμία να σταθεί κριτικά απέναντι στα τραγικά σφάλματα την περίοδο της διακυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ», υποστηρίζουν, τονίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών δεν σημαίνει ούτε προεπιλογή πολιτικού συμμάχου, έξω από προγραμματικές συμφωνίες, ούτε μία συμπληρωματική θέση σε ένα νέο δικομματισμό. «Σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο να είναι ο εναλλακτικός πόλος προς την συντηρητική παράταξη», καταλήγουν.
Δεύτερον, το εγχείρημα αυτό, απαιτεί κατά τους ίδιους, την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων. «Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ με τα ιστορικά χαρακτηριστικά του αποτελεί τη βασική δύναμη αυτού του σχεδίου», παραδέχονται, τονίζοντας όμως ότι η συγκέντρωση δυνάμεων από το σύνολο της Κεντροαριστεράς με δυνάμεις του Προοδευτικού Κέντρου, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι μία υπόθεση που απαιτεί υπερβάσεις. «Η επιμονή στο σχήμα του Κινήματος Αλλαγής με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον», λένε καλώντας μάλιστα με την ευκαιρία των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας, τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο και στις κάλπες, με βασικά κριτήρια τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι συμμετέχουν:
Στην Ανανεωτική Αριστερά μετέχουν στελέχη όπως οι : Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιώργος Γιάνναρος, Τάσος Δαρσινός, Χρήστος Μέγας, Ευγενία Μπουρνόβα, Ισμήνη Μώρου, Έφη Παγκάλου, Νέλλη Παπαχελά, Κώστας Πανδής, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Στάμου, Νίκη Φούντα και άλλοι.

Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη όπως οι : Μιχάλης Χάλαρης, Θόδωρος Τσέκος, Θόδωρος Καρούνος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ίρις Ζαχμανίδη, Σωτήρης Κατσέλος, Λεωνίδας Αλατάς, Γιώργος Ζάχος, Σύρος Κοσκοβόλης, Γρηγόρης Ρίσβας, Σπύρος Παππάς, Μανώλης Πετράκης, Αστέριος Πατσιαούρας, Χρήστος Μπούρας, Θεοχάρης Λάμπου, Δημήτρης Πετσαλούδας και άλλοι. Στελέχη προερχόμενα ααπό το Ποτάμι όπως οι : Παναγιώτης Καρκατσούλης, Έφη Στεφοπούλου, Παναγιώτης Αγγελιδάκης, Ευτυχία Αλεβιζάτου, Όθων Καίσαρης, Αναστασία Παπαστάμου και άλλοι.

Share.

Comments are closed.