Η Φώφη Γεννήματα κοντά στους σεισμόπληκτους της Κρήτης – Χρειάζεται ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής

0

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένας άμεσος αλλά και οργανωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης των σύνθετων, όπως είπε, προβλημάτων και καταστροφών στις περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων που επλήγησαν από την σεισμική δόνηση της περασμένης Δευτέρας
Η κ. Γεννηματά στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου του Αρκαλοχωρίου, ενημερώθηκε για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πώς αναπτύσσεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης, από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.
Αμέσως μετά την ενημέρωση επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας των πληγέντων στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου όπου δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, «όμως θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και πάντως να ενισχυθούν».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα από τις επόμενες μέρες με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία. Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα, οικονομικά μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή.
Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Εδώ βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας, όμως θα πρέπει να δοθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί από μόνη της η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει την τεράστια καταστροφή.
Γι’ αυτό είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί, να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θέλω να δεσμευτώ ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα, αντίθετα θα συνεχίσουμε ακόμα και όταν οι κάμερες θα έχουν φύγει και τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν πια από όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς.
Εμείς θα είμαστε εδώ, πλάι στον κόσμο που υποφέρει

Δείτε βίντεο του ekriti.gr με τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά

Share.

Comments are closed.