Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές

0

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης.
Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη και είχε διάρκεια περίπου 15 δευτερολέπτων.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται στο ίδιο σημείο.

Ο Ευθ. Λέκκας για το μεγάλο σεισμό στο Ηράκλειο: Ήταν μεγαλύτερος από ότι περιμέναμε
«Έχουμε έναν σεισμό μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε» τόνισε στο enikos.gr ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε μεγάλες ζημιές, ούτε καταρρεύσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επικοινώνησα και με τον κ. υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη και το παρακολουθούμε».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, ενώ είπε ότι ο κόσμος πρέπει να παραμείνει έξω από τα σπίτια, ιδίως σε όσα είναι παλιά.

Σοβαρές ζημιές σε κτίρια, ιδίως σε όσα είναι κάποιας παλαιότητας
Σοβαρά είναι τα προβλήματα στους δρόμους από κατολισθήσεις που σημειώθηκε από το σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Τα προβλήματα καταγράφονται τόσο στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη δόνηση. Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.

Νεκρός ο εγκλωβισμένος εργάτης στον ναό του Προφήτη Ηλία – Τον καταπλάκωσε ο τρούλος.
Ένας εργάτης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώριβρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από τον τρούλο της εκκλησίας.

Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έφθασαν στο εκκλησάκι, δυστυχώς ανέσυραν τον άνδρα νεκρό, λίγη ώρα αργότερα.
Επίσης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έγινε γνωστό ότι υπάρχει και δεύτερο εγκλωβισμένο άτομο στο Αρκαλοχώρι.
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.
Εγκλωβισμένος, αλλά καλά στην υγεία του, είναι και ο ένοικος ενός σπιτιού στο χωριό Πατσίδερο, ο οποίος επικοινώνησε ο ίδιος με την Πυροσβεστική λέγοντας πως έχει φρακάρει η είσοδος και δεν μπορεί να βγει από το κτίριο.

Εννέα τραυματίες – Οι δύο με κατάγματα
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τον σεισμό μεγέθους 5.8 της Κλίμακας Ρίχτερ υπάρχουν συνολικά 9 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 έχουν εκδορές και οι άλλοι 2 κατάγματα.
Επιπλέον μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφονται σε πολλά σπίτια, παλιά και νεώτερα, στα χωριά Αρκαλοχώρι και Πατσίδερο του Δήμου Αστερουσίων Ηρακλείου.

Share.

Comments are closed.