Categories: Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Ακατανόητη και απρεπής η στάση της κυβέρνησης προς στον Ελπιδοφόρο – Να ζητήσει συγγνώμη η Κυβέρνηση

«Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής», αναφέρει σε αιχμηρή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας την ηγεσία της κυβέρνησης να του ζητήσει συγγνώμη.
Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, επικρίνοντας όσα έγιναν, αυτό «δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης της θέσης και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και των βασικών αρχών της θρησκευτικής διπλωματίας
Επιπλέον αναφέρει ότι «ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού στον κόσμο, είναι να οικοδομούν πνεύμα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων κάθε θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή οποίων άλλων επιλογών, λαών και χωρών
«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του.» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπανδρέου
«Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής.
Δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης της θέσης και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και των βασικών αρχών της θρησκευτικής διπλωματίας.
Ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού στον κόσμο, είναι να οικοδομούν πνεύμα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων κάθε θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή οποίων άλλων επιλογών, λαών και χωρών.
Η παράδοση ενός μέρους του πολιτικού μας συστήματος, σε ακραίες αντιλήψεις, δήθεν πατριωτικές και προφανώς πατριδοκάπηλες, με σκοπό την αντιμετώπιση της προφανούς αδυναμίας του να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, είναι μια πρακτική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Πόσο άραγε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού μια εικόνα διαίρεσης και ανασφάλειας;
Δεν είναι απλώς ο ορθολογισμός που τίθεται σε αμφισβήτηση, είναι και ο ρόλος θεσμών με υπερχιλιετή ιστορία, την ώρα μάλιστα που κάποιοι τους επιβουλεύονται.
Στο πλαίσιο αυτών των αντιλήψεων, ακόμη και οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις ερωτήσεις που αφορούσαν πιθανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη, εξέπεμπαν φοβικότητα, αντί να δηλώνουν ευθέως την πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού, να δεχτεί με αυτοπεποίθηση πιθανή πρόταση του Τούρκου Πρόεδρου για συνάντηση.
Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα.
Η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη.
Ο Ελληνισμός, όπως και ο Χριστιανισμός, δεν νοούνται χωρίς αντίληψη της μεγάλης εικόνας και των οικουμενικών αξιών ακόμη και αν είναι δύσκολος ο δρόμος προς τη φιλία και τη συνεργασία.
Η αντιμετώπιση των δυσκολιών, είναι ο ρόλος και η αποστολή της πολιτικής

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός – Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ και κατέκτησε το 48ο πρωτάθλημα στην ιστορία του

Ξέφρενο πάρτι στήθηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μετά τη λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού με…

7 ώρες ago

Formula 1: Νικητής ο Πιάστρι στο Μπαχρέιν

Ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren ήταν ο νικητής στο γκραν πρι της Formula 1 στο Μπαχρέιν, με τον Τζορτζ…

8 ώρες ago

Μεσολόγγι: Παρουσία ΠτΔ κ. Τασούλα και του Υπουργού Άμυνας κ. Δένδια γιορτάστηκαν τα 199 χρόνια από την επέτειο της ηρωικής Εξόδου

Με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στο Μεσολόγγι, ο…

8 ώρες ago

Μεσολόγγι: Δέος από την βραδινή πομπή και την Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Καψάλη [Φωτο]

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς,…

20 ώρες ago

Ανάλυση CNN: Θέλει η Αμερική πίσω τους φίλους της;

Μετά από τρεις μήνες προσβολής, επιβολής δασμών και ακόμη και απειλών με προσάρτηση ορισμένων από…

2 ημέρες ago

Αγία Παρασκευή: Νέες διαγραμμίσεις διαβάσεων με υλικά νέας τεχνολογίας, υψηλής αντοχής και ποιότητας – Ενισχύεται η ασφάλεια των πεζών

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε τις πρώτες παρεμβάσεις διαγράμμισης διαβάσεων πεζών με τη χρήση νέων…

2 ημέρες ago