Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα… 24 Σεπτεμβρίου 1950. Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τριφυλίας ο Χατζόπουλος Δαμασκηνός

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1950, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Δαμασκηνός Χατζόπουλος που είχε γεννηθεί στην Κόρινθο το 1913.

Ο πατέρας του πέθανε πριν τον γνωρίσει. Η μητέρα και ο παππούς του ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια των σεισμών του 1928. Περάτωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Κόρινθο και φοίτησε έπειτα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη το 1932. Διετέλεσε Πρόεδρος του «Φοιτητικού Θεολογικου Συνδέσμου» και ακολούθως και της «Παμφοιτητικής Ομοσπονδίας».
Το 1936 έλαβε το πτυχίο του, εκάρη Μοναχός στην Ι. Μονή Πεντέλης και έλαβε το όνομα Δαμασκηνός. Το 1937 χειροτονήθηκε Διάκονος στην Κόρινθο και το 1938 Αρχιμανδρίτης στην Τρίπολη. Τον Ιούνιο του 1940 προσελήφθη ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορινθίας.
Έλαβε μέρος στην Αλβανική Εποποιία κατά των φασιστών Ιταλών επιδρομέων ως στρατιωτικός ιερέας του 30ου Συντάγματος Πεζικού.
Όταν επιστρέφει στην Κόρινθο συνεχίζει τον αγώνα του. Αναπτύσσει εθνική, εκκλησιαστική και κοινωνική δραστηριότητα με συνέπεια να συλληφθεί από τους Ιταλούς το 1942 και να οδηγηθεί στην Ιταλία και έπειτα στο φρικτό στρατόπεδο Νταχάου με τον αριθμό 57.754. Εκεί θα παραμείνει επί δύο έτη μέχρι να απελευθερωθεί από τους Συμμάχους το 1945.
Τον Απρίλιο του 1945 επέστρεψε στην Αθήνα, ζωντανό ανθρώπινο ράκος. Το Νοέμβριο του ιδίου έτους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απένειμε σ’ αυτόν τον έπαινο και την ευαρέσκειά Της και τον διόρισε Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας και Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Το 1950 εκλέγεται, χειροτονείται και ενθρονίζεται Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας. Έμεινε, εκεί μέχρι στις 5 Νοεμβρίου 1957.
Το Νοέμβριο 1957 εκλέγεται Μητροπολίτης Δημητριάδος και την 1-12-1957 φθάνει στο Βόλο και ενθρονίζεται αναπτύσσοντας σημαντικότατο έργο.
Πέρασε στα ουράνια την 8η Ιουνίου 1977. Η κηδεία του τελέστηκε στη γενέτειρά του.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner