Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Λάθος ο πρώτος επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 περίπου κύριες συντάξεις!

0

«Διαπιστώσαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό», υπογραμμίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ
«Για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του λάθος επανυπολογισμού στις κύριες συντάξεις σε 600.000 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους, που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον ν4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου). Είχαμε επισημάνει και στον τότε υπουργό αλλά έχουμε τονίσει και στον σημερινό υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον σημερινό Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παν. Δουφεξή το θέμα, το οποίο έχει προκύψει μετά από ερμηνεία του νόμου διαπιστώσαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό.

Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψιν:
Α)
Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% .

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας)
Σημειωτέων ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!!!

Ζητάμε άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθεί ο επανυπολογισμός αυτεπαγγέλτως σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Σας πληροφορούμε δε ότι έχει κατατεθεί και εξώδικη δήλωση προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ από μέλη του Δικτύου με αριθμό έκθεσης επίδοσης 932/30-7-2021 το οποίο σας επισυνάπτουμε.
Την Κυριακή 12/9/2021 σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Εργασίας δήλωση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1891/2019 προχωρά σε δεύτερο επανυπολογισμό με τον ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση) δίνοντας και κάποια αναδρομικά τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον μήνα Οκτώβριο.
Το ΕΝΔΙΣΥ απευθύνει τα εξής ερωτήματα
:

Α) Πώς κύριοι της κυβέρνησης προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό, ενώ δεν έχετε εφαρμόσει ορθά τον νόμο για τον πρώτο επανυπολογισμο;
Β) Πώς προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό την στιγμή που σε ομάδες συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις δεν έχει γίνει καθόλου επανυπολογισμός; (δεν έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης από το 2019, δεν γνωρίζουν ποια είναι η σύνταξή τους και ποιες οι κρατήσεις τους)
Γ) Με ποιο δικαίωμα στερείτε χρήματα από τον συνταξιούχο την στιγμή που δεν έχετε εφαρμόσει σωστά τον νόμο;
Αυτό που θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε είναι ότι ο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) έλαβε ως βάση επανυπολογισμού τα 30 έτη έως και τα 43, ενώ :

Η απόφαση του ΣτΕ (1891/2019) δεν προκαθόριζε έτη. Πολλά χρόνια είναι και τα 29, και τα 28, και τα 27…… Η άποψή μας σε αυτό το θέμα είναι ότι θα έπρεπε από τα 20 χρόνια και μετά να υπάρχει αναλογική αύξηση στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, την στιγμή που η εθνική σύνταξη (384 ευρώ) δίνεται σε όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης και πλέον. Διαφωνούμε και ως προς τον νόμο της κυβέρνησης να θεωρήσει ότι ο δεύτερος επανυπολογισμός πρέπει να αρχίσει από εκείνους που έχουν 30 χρόνια ασφάλισης έως και 43, αφήνοντας αδικημένους εκείνους που έχουν πάνω από 43 χρόνια ασφάλισης. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 45 χρόνια ή 47 χρόνια ασφάλισης να έχει την ανταποδοτικότητα με εκείνον που έχει 43 χρόνια. Αν υπήρχε όντως αναλογικότητα, αυτό θα ήταν και αποτελεσματικό, αλλά και σύμφωνο με τους κανόνες Δικαίου.
Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο και να δοθεί απάντηση από την Κυβέρνηση γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε φορά οι συνταξιούχοι να τρέχουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των νομοθετικών παρεμβάσεων της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Επισυνάπτουμε το εξώδικο προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ (σε μορφή PDF και χωρίς τα ονόματα) με παραδείγματα

Share.

Comments are closed.