Μάκης Γιομπαζολιάς*: Η απρέπεια Μπογδάνου και η λάθος «πόρτα»

0

Περισσότερο από την ομόθυμη απέχθεια, για την άφρονα (?) ρατσιστική πράξη του βουλευτή κ. Μπογδάνου, με την οποία ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη, εντυπωσιάζει το λάθος (?) της δημόσιας αποστροφής, για την πράξη, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Αυτή η κυβερνητική συμπεριφορά, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνει όσα ισχυριζόμαστε, με αναρτήσεις μας εδώ, για την νόθευση της συνταγματικά προβλεπόμενης διάκρισης των «ανεξάρτητων» βασικών λειτουργιών/εξουσιών του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (δικαιούται να) μιλάει για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Η οποία Κυβέρνηση, όποια Κυβέρνηση, μπορεί να στηρίζεται από ένα κόμμα (άλλοτε από περισσότερα κόμματα) αλλά δεν είναι κόμμα. Είναι μια από τις λειτουργίες/εξουσίες του Πολιτεύματος. Η Εκτελεστική εξουσία.
Ο κ. Μπογδάνος δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης. Είναι βουλευτής. Μπορεί να έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ αλλά ανήκει, όπως και όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων, σε άλλη λειτουργία/εξουσία του Πολιτεύματος. Την Νομοθετική εξουσία.
Από που και ως που, ο εκπρόσωπος μιας εξουσίας (της Κυβέρνησης) «μαλώνει» δημόσια μέλος άλλης εξουσίας (της Βουλής), για μια απρέπεια του? Αυτό το δικαίωμα και καθήκον (πρέπει να) έχει το προεδρείο της Βουλής και τα πειθαρχικά της όργανα, αν υπάρχουν και λειτουργούν. Και τα όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αν υπάρχουν και λειτουργούν.
Ούτε τον κ. Μπογδάνο ως μέλος του κόμματος του, έχει καμιά αρμοδιότητα να «μαλώνει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ΝΔ έχει πρόεδρο, γραμματέα και πειθαρχικά όργανα, όπως όλα τα κόμματα. Και είναι αυτά τα όργανα που δικαιούνται να επιπλήξουν, να καταδικάσουν ή να διαγράψουν ένα κομματικό μέλος.
Η δημόσια παρέμβαση – «μάλωμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει κάτι πιο σοβαρό από την απρέπεια του βουλευτή. Την αντίληψη του Πρωθυπουργού (όποιου Πρωθυπουργού δυστυχώς και όχι μόνο στην χώρα μας), ότι (δική μου η Κυβέρνηση, δικοί μου οι «κυβερνητικοί» βουλευτές, δική μου και η Δικαιοσύνη, της οποίας διορίζω την ηγεσία).
Η απρέπεια του κ. Μπογδάνου, είτε τιμωρηθεί είτε όχι, θα συναντήσει δημόσια χλεύη αλλά θα περάσει. Όμως η νόθευση της συνταγματικά προβλεπόμενης διάκρισης των βασικών λειτουργιών/εξουσιών του Πολιτεύματος ούτε θα περάσει δυστυχώς ούτε καμιά δημόσια χλεύη θα συναντήσει. Και αυτήν την νόθευση εξέφρασε το δημόσιο «μάλωμα» του εκπροσώπου της Κυβέρνησης σε ένα μέλος της Βουλής.

Υ.Γ. : Λανθασμένα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη, να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο. Δηλαδή ο Πρωθυπουργός της Εκτελεστικής εξουσίας να διαγράψει ένα βουλευτή της Νομοθετικής εξουσίας? Προφανώς εννοούσαν, να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του. Ε και λοιπόν? Δεν θα μπορούσε τότε, ο «ανεξάρτητος» πλέον βουλευτής να εξακολουθήσει να στηρίζει την Κυβέρνηση? Ενώ η Βουλή μπορεί δικαιωματικά να ελέγξει και να τιμωρήσει, ακόμη και με έκπτωση, ένα βουλευτή. Και το κόμμα του μπορεί να τον διαγράψει, αν έτσι κρίνει, από μέλος του.
Από αυτήν την άποψη, έπραξε σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν, διορθώνοντας το αρχικό λάθος, ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής, να λάβει μέτρα κατά του κ. Μπογδάνου. Αυτή η «πόρτα» ήταν η σωστή, για να την χτυπήσουν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η άλλη ήταν η λάθος «πόρτα».

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα 62  προηγούμενα άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.