Γιάννης Μαγκριώτης*: Τι σημαίνει η τεχνολογική και αμυντική συνεργασία των τριών, για τον κόσμο και την χώρα μας

0

Η τεχνολογική και αμυντική συνεργασία των τριών χωρών ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία-Αυστραλία, ενόχλησε την Κίνα και είναι λογικό, αφού αυτήν έχει στόχο, ενόχλησε όμως και την Γαλλία.
Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, προχωρώντας μάλιστα και σε ανάκληση των πρεσβευτών της από τις ΗΠΑ και της Αυστραλία, όχι όμως και από την Μεγάλη Βρετανία.
Την ενόχλησε, γιατί χάλασε η δική της συμφωνία με την Αυστραλία, για την πώληση 12 συμβατικών υποβρυχίων και η αντικατάστασή τους με 9 πυρηνοκίνητα από τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία, η πρώτη σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού την βοήθησε στρατιωτικά στον αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της Μεγάλης Βρετανίας το 1776, δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχλείται και το δείχνει με έντονο τρόπο από τις επιλογές των ΗΠΑ στην διεθνή πολιτική.
Διαφωνούσε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, στην αντιμετώπιση της Γερμανίας, αφού ήθελε σχεδόν την διάλυση της Γερμανίας και την κατάληψη σημαντικών εδαφών της.
Διαφώνησε στην συγκρότηση του ΝΑΤΟ, αφού ήθελε τριμερή Συμμαχία Γαλλίας-ΗΠΑ,-Μεγάλης Βρετανίας μόνο.
Μπήκε στο ΝΑΤΟ, όταν είδε, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματά της, αλλά αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του, όταν οι ΗΠΑ δεν αποδέχτηκαν την αποικιοκρατική της παρουσία στην βόρεια Αφρική και την στρατιωτική επέμβαση Γαλλίας και Βρετανίας στο Σουέζ, ενάντια στον Νάσερ, τον ηγέτη της Αιγύπτου, που εθνικοποίησε την διώρυγα του Σουέζ.
Επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 2009, επί Σαρκοζί.
Ο θυμός της τώρα οφείλεται στην απώλεια του συμβολαίου των υποβρυχίων, γιαυτό και δεν διαμαρτυρήθηκε προς την Μεγάλη Βρετανία, την τρίτη χώρα της συνεργασίας.
Λογική μου φαίνεται η διαμαρτυρία, από Γαλλικής πλευράς, κάπως έτσι είναι οι διεθνείς, ακόμη και οι συμμαχικές σχέσεις.
Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι αρνητικές στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η Γαλλία είναι υπέρ.
Δεν ξέρω, αν η Ελλάδα, μετά τα 18 Ραφάλ που πήρε από την Γαλλία, δεν πάρει και φρεγάτες από την Γαλλία, το Παρίσι θυμώσει και μαζί μας. Ίσως το έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης, γι’ αυτό ανακοίνωσε την αγορά άλλων 6 Ραφάλ.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν ότι, πρέπει να αγοράζουν όπλα από όλες τις βασικές χώρες της συμμαχίας και κυρίως από τις ΗΠΑ, για να μην θυμώσει καμία και, έχουμε απρόοπτα στο Αιγαίο.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 258 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.