Γιάννης Μαγκριώτης*: Το σχέδιο κουρελού, για τα γήπεδα των ομάδων της Θεσσαλονίκη, του Πρωθυπουργού.

0

Για την εικόνα της Θεσσαλονίκης έγραψα χθες, σήμερα γράφω για τις νέες ανακοινώσεις για τα γήπεδα ποδοσφαίρου των ομάδων της πόλης και, αύριο θα γράψω για τα άλλα έργα και φυσικά για τις οικονομικές ανακοινώσεις.
Για το γήπεδο του ΑΡΗ, παρουσίασε μια πρόταση, που έχει διατυπωθεί εδώ και 20 χρόνια, που είναι σωστή. Μόνο που αυτή τη φορά είχε πολλές αοριστίες, που σημαίνει ότι ήταν πρόταση της τελευταίας στιγμής.
Είπε χαρακτηριστικά: Οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, θα συζητήσουν με τον ΑΡΗ για να χτίσουμε το νέο κιτρινόμαυρο γήπεδο του Άρη Ανατολικά, και δημιουργούμε ένα μεγάλο πράσινο πάρκο στην σημερινή θέση, στη Χαρίλαου, στην βάση της διπλής ανάπλασης.
Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ειπε: Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις χωροταξικές ρυθμίσεις για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, περιμένουμε από τον μέτοχο να βάλει τα λεφτά.
Πρώτον, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Δεύτερον η πρόταση για την κατασκευή ενός μεγαλύτερου γηπέδου στην πυκνοδομημένη Τούμπα είναι μεγάλο λάθος.
Τρίτον, είναι σε ακριβώς αντίθετη λογική από την σωστή λογική της πρότασης για τον ΑΡΗ, του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και, σε ότι ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις.
Τέταρτον, ο τρόπος που διατύπωσε την πρόταση φάνηκε σαν απειλή προς τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, που από δημοσιεύματα, φαίνεται να ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του γηπέδου από το δημόσιο, όπως οι ομάδες της Αθήνας, αλλά και όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει η κυβέρνηση, για το γήπεδο του Άρη.
Ο πρωθυπουργός για την ΔΕΘ είπε: Η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωράει και ελπίζω το 2026, να είναι έτοιμη. Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά για ένα real estate, με ξενοδοχείο, εμπορικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, με ελάχιστο πράσινο και κατασκευή νέων περιπτέρων. Αυτό το ατόπημα στο κέντρο της πόλης, με το λιγότερο πράσινο σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα. Την πόλη με την υψηλότερη μόλυνση σε αιωρούμενα σωματίδια, για την οποία ήδη έχει παραπεμφθεί η χώρα μας από την ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και το πιο πονηρό, στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2019, όπως και πέρσι, είχε μιλήσει ότι, θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή θα είναι ιδιωτικό το Real estate και η ΔΕΘ, φέτος, δεν το επανέλαβε, γιατί; Το 2019, η ανακοίνωση ήταν πανηγυρική, άλλαξε σχέδια, μετά τις αποκαλύψεις της “Κίνησης Πολιτών για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ“; Μέχρι πέρσι η διοίκηση της ΔΕΘ και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι, τα λεφτά ήταν εξασφαλισμένα, εννοώντας φυσικά το ενδιαφέρον ιδιωτών, φέτος γιατί δεν είπε ο Πρωθυπουργός, όπως και κανείς άλλος, ότι τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα; Τόσα δις ευρώ που έρχονται στην χώρα μας, που θα πάνε;
Πραγματικά, οραματική και αποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης και των τοπικών αξιωματούχων, για την Θεσσαλονίκη.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 257 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.