Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα στα ταξίδια με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

0

Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 θα ισχύσει νέο καθεστώς στις μετακινήσεις προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνατρένα και ΚΤΕΛ .
Συγκεκριμένα, για να ταξιδέψει ανεμβολίαστος επιβάτης ηλικίας 12 ετών και άνω είτε με αεροπλάνα, είτε με τρένα, είτε με ΚΤΕΛ, πρέπει να φέρει αρνητικό PCR τεστ για κορονοϊό COVID-19 των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό του ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Οι διαγνωστικοί έλεγχοι rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής “covid free app” σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται της παραπάνω διαδικασίας, δηλαδή του εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Share.

Comments are closed.