Η τοποθέτηση του Νίκου Μπαρμπούνη* στην κοινή Συνέντευξη Τύπου για το κτήμα ΦΙΞ

0

Τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Στέλλα κοινή Συνέντευξη Τύπου των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Ηρακλείου Αττικής, σχετικά με το κτήμα ΦΙΞ.
Ο επικεφαλής της Νέας Δημοτικής Παράταξης, υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μπαρμπούνης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Βασικό μας μέλημα είναι η απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, αυτό είναι το αίτημα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών όλων μας, όλης της πόλης του Ηρακλείου.
Στο σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης για την αγορά του κτήματος και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το κτήμα ΦΙΞ να καταστεί δημόσιος χώρος και να αποδοθεί σε χρήση από τους κατοίκους της πόλης μας, που τόσο έχουν ανάγκη έναν χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.
Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό η αγορά αυτή να μην γίνει θηλιά στο λαιμό μας για τα επόμενα τουλάχιστον 12 χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή η θέση μας ήταν και είναι να διερευνήσουμε τους πιθανούς τρόπους κρατικής χρηματοδότησης και να αποφύγουμε το δανεισμό, ο οποίος θα επιφέρει οικονομική αφαίμαξη των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου μας αλλά και θα επιβάλει συνεπακόλουθη αύξηση των δημοτικών τελών.
Τα δυο Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης έχουν διατυπώσει ξεκάθαρα την πρόθεση τους να αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ δημόσιο χαρακτήρα και έχουν αναγνωρίσει εγγράφως αλλά και δημοσίως τη σημασία του ως χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου προτίθενται να διαθέσουν το αντίτιμο των 5 εκατομμυρίων που απαιτείται για την αγορά του. Είναι ιστορικής σημασίας για το Δήμο μας  να διερευνήσουμε ενωμένοι τη συγκεκριμένη πρόταση και να πάρουμε ομόφωνη απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση αφήνοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες.
Εμείς προτείνουμε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητά από τα Υπουργεία τους ακριβείς όρους αγοράς, τους τρόπους χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης αυτής.
Δεν είναι δυνατόν να προτείνουμε ως πρώτη και βέλτιστη λύση το δανεισμό. Ο δανεισμός θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Αν και εφόσον δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος απόκτησης του κτήματος ΦΙΞ.
Προσχηματικές αιτιολογήσεις του τύπου το Υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει ο ιδιοκτήτης και ο Δήμος δεν θα έχει λόγο απορρίπτονται αυτόματα καθώς ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος και ως εκ τούτου καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου.
Ας ενεργήσουμε υπεύθυνα προς όφελος όλων μας.

Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική

* Ο Νίκος Μπαρμπούνης είναι Ανεξάρτητος Δημοτικός  Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Share.

Comments are closed.