Μίκης Θεοδωράκης: Συμφώνησε τελικά η οικογένεια να γίνει η ταφή του του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά Χανίων

0

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον τόπο ταφής του παγκόσμιου Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη, φαίνεται πως ολοκληρώνεται με ομαλό τρόπο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί τελικά στον Γαλατά Χανίων, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του και έτσι φαίνεται πως η «κόντρα» ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του, έχει αίσιο τέλος, σύμφωνα με το ΚΚΕ.
Μάλιστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, τονίζει πως η κηδεία του του θα γίνει στον Γαλατά Χανίων την προσεχή Πέμπτη ενώ δίνει και διευκρινίσεις για το λαϊκό προσκύνημα που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα.
«Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 15:00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία» τονίζει ο Περισσός.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Ωστόσο η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επέμενε η ταφή του πατέρα της να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.
Επιπλέον να τονιστεί ότι το πρωί της Δευτέρας θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την κηδεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αυριανή συνεδρίαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας θα έχει τυπικό χαρακτήρα, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το κόμμα του, να είναι εγγυητές των εξελίξεων ενώ το «παρών» στην κηδεία αναμένεται να δώσει όλη η οικογένεια του τεράστιου μουσουργού.

Ο «Εμφύλιος» της οικογένειας για τον τόπο ταφής
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, παρενέβη ο γιος του, Γιώργος τονίζοντας πως η τελευταία επιθυμία του παγκόσμιου Έλληνα ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

«Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια» τονίζει ο γιος του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως στην αυριανή διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου εξετάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, δεν τον αφορά και «δεν πρόκειται να παραστεί».
«Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ. Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα» κατέληξε ο Γιώργος Θεοδωράκης.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια, μου ρουφούν το αίμα
Η
κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα ήθελε ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, και χτες έκανε την πρώτη ανάρτησή της μετά τον θάνατο του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη.
«Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;» ενώ αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους, ευχαριστώντας τον λαό της Θράκης προσθέτοντας:
«Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου.
Νάστε καλά άνθρωποι όλης της Οικουμένης!
Με τσιμπούν τα τσιμπούρια.
Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου…
Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου.
Θα εξαφανιστούν.
Βασανιστικά παράσιτα.
Κάνω υπομονή

Share.

Comments are closed.