Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ελλάδα θρηνεί -Τριήμερο εθνικό πένθος – Στον Γαλατά Χανίων η κηδεία

0

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στις 08:35 το πρωί από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Οι δυο τελευταίες συναυλίες που παραβρέθηκε ο Μίκης
Λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ο Μίκης Θεοδωράκης, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, είχε δώσει το “παρών” σε δύο μεγάλες συναυλίες.

Η συναυλία για το χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη του 2020
Η πρώτη ήταν το 2017 και ήταν η μία από τις τελευταίες φορές που είδαμε τον Μίκη Θεοδωράκη επί σκηνής.

Τότε, χιλιάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο στάδιο για να χειροκροτήσουν και να τιμήσουν τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.
Η παράσταση «Όλη Η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 φωνές», ένα αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, σφραγίστηκε από την παρουσία του μεγάλου δημιουργού, που εμφανώς συγκινημένος ανέβηκε στη σκηνή, με το κοινό να τον αποθεώνει. Και δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Η συναυλία του 2020 στο Καλλιμάρμαρο
Τον Ιούνιο του 2019, ήταν όταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έδωσε το παρών, για τελευταία πια φορά, σε συναυλία που γινόταν προς τιμήν του.
Η συναυλία είχε συμβολικό τίτλο, τον στίχο του Μίκη Θεοδωράκη: «ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ – Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά», από το ομώνυμο τραγούδι του.
Ο ίδιος ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε φτάσει στο Καλλιμάρμαρο ακριβώς στις 9 το βράδυ και είχε ξεσηκώσει ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Τριήμερο εθνικό πένθος για το Μίκη
Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα. «Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, “όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός”. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η επιθυμία του για τον τόπο ταφής
Όπως έγινε γνωστό από οικογενειακή πηγή του μεγάλου συνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε σημείωμα με πλήρεις οδηγίες για την κηδεία και ταφή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα.

Share.

Comments are closed.