Categories: Διεθνή

20 χρόνια μετά την εισβολή τους στo Αφγανιστάν, αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών των  ΗΠΑ από το Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που παρέμενε στο Αφγανιστάν αναχώρησε με Αμερικανούς στρατιώτες και όσους απέμεναν από το διπλωματικό σώμα της χώρας, βάζοντας έτσι και επίσημα τέλος στον 20ετή πόλεμο των ΗΠΑ.
Ο Διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Φρανκ Μακκένζι ανακοίνωσε την αποχώρηση ζωντανά, μιλώντας σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο Πεντάγωνο. «Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, πολιτών άλλων εθνικοτήτων και ευάλωτων Αφγανών»

Ο τελευταίος στρατιώτης που αποχωρεί από το Αφγανιστάν
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, Αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Είναι ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.
«Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης φεύγει από το Αφγανιστάν, ο στρατηγός Chris Donahue, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού επιβιβάζεται σε αεροπλάνο C-17 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ, Αφγανιστάν.», αναφέρει η ανάρτηση:


Στέλεχος των Ταλιμπάν: «Γράψαμε ιστορία»
«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.
«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ‘ιερού πολέμου’), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Έλαβε το βραβείο ΕΜΥΑ 2024 στην Πορτογαλία – Είναι το τρίτο ελληνικό μουσείο με αυτή τη διάκριση

Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται  και η σημασία του πολιτισμού…

9 ώρες ago

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δικαστήριο του Βόλου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως δικηγόρου σε…

9 ώρες ago

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2…

14 ώρες ago

Xάρης Δούκας: Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη

Το Μεγάλο Σάββατο, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο Παρίσι σε μια συνάντηση δημάρχων σημαντικών…

15 ώρες ago

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

20 ώρες ago