Categories: Κοινωνία

Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου: Ολέθρια και για το Μεσολόγγι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής – Καταργούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη

Πάρα πολύ οργισμένη είναι η αντίδραση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για «χαριστική βολή στην πάλαι ποτέ φοιτητούπολη».
Επιπλέον δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων».
Στη συνέχεια ο κ. Λύρος αναφέρει ότι «στη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Μεσολογγίου
Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έφερε για την πάλαι ποτέ φοιτητούπολη του Μεσολογγίου αυτό που φοβόμασταν, το «έγκλημα» είχε γίνει και τώρα δόθηκε η χαριστική βολή.

Ως Δήμαρχος έκρουα εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου ότι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων, αλλά δεν εισακούστηκα.
Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα, βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις….
Γενόμενος αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων, συγκάλεσα άμεσα σήμερα τους φορείς της πόλης (Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Επιτροπή Πολιτών για το Πανεπιστήμιο) σε σύσκεψη κατά την οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις τους που εκφράζουν την καθολική αντίδραση και το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας:
Από το 2012 η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία τόσο σε αριθμό τμημάτων όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4.000 φοιτητές το 2012 και 7 τμήματα το Μεσολόγγι εντάχθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα το 2013 έχοντας πλέον 3 τμήματα (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνολογίας Αλιείας) με 639 εισακτέους. Με την «ανωτατοποίηση» του 2019 τα τμήματα ήταν και πάλι τρία με 610 εισακτέους, αλλά πολύ λιγότερους στην πραγματικότητα λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης.
Κατά τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων!!
Όπως είναι ευνόητο ασφαλώς και θα αντισταθούμε όπως επιτάσσει η ιστορία και η Ακαδημαϊκή διαδρομή της Ιερής Πόλης. Δεν είναι δυνατόν το Μεσολόγγι με την τεράστια προσφορά σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, να «διαγραφεί» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να καλύψει τουλάχιστον τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργηση.
Απαιτούμε και δικαιούμαστε για τους λόγους που προαναφέραμε, την άμεση μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αναγκαιότητα της δέουσας αξιοποίησης της μοναδικής υποδομής του εκπαιδευτικού campus ενόψει και του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Είναι η ώρα των πράξεων και για την κυβέρνηση και για το πολιτικό προσωπικό του Νομού μας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Μηδενικά απόβλητα, άπειρη διασκέδαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

H Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων (International…

2 ώρες ago

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπέγραψαν ο Δήμαρχος Γιάννης…

8 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γ. Σταθόπουλος: Συκοφαντεί και πάλι ο κ. Μυλωνάκης – Να αναλάβει τις ευθύνες του στην υπόθεση Σιστοβάρη

Επανέρχεται με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας…

9 ώρες ago

Τεράστιες οι ζημιές σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη από τα 7,7 Ρίχτερ – Τουλάχιστον 144 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι [Bίντεο]

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη…

14 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ν στελεχώσουν του Τομείς του κόμματος – Όλα τα ονόματα

Στην ανακοίνωση των προσώπων που αναλαμβάνουν τους Τομείς Πολιτικής και Δικτύων του κόμματος προχώρησε το…

15 ώρες ago

ΕΙΝΑΠ: Τα τελικά αποτελέσματα για το νέο ΔΣ μετά τις εκλογές – Επίσημα πρώτη δύναμη το ΚΚΕ και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία

Ηχηρή ήττα για τη ΔΗΚΝΙ, παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Ματίνα…

20 ώρες ago