Μάκης Γιομπαζολιάς*: Άκης Τσοχατζόπουλος

0

Το δύσκολο δεν είναι, να αποχαιρετάς μια ηγετική πολιτική προσωπικότητα, που πορεύτηκε σωστά, προσέφερε ότι και όπως μπορούσε και “έφυγε” τιμημένη.
Το δύσκολο είναι, να αποχαιρετάς μια ηγετική πολιτική προσωπικότητα, που πορεύτηκε σωστά μέχρις ενός σημείου. Αλλά μετά έσφαλε, ατιμάσθηκε και ατίμασε, κατέπεσε και “έφυγε” ατιμασμένη.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αυτοκατατάχθηκε στην δεύτερη κατηγορία από τις παραπάνω. Έκανε πολλά καλά και πολλά άσχημα. ‘Έφυγε” ατιμασμένος για τα δεύτερα. Και καθόλου τιμημένος για τα πρώτα.
Σαν αγωνιστής του ΠΑΚ, υπήρξε από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου στον αντιχουντικό αγώνα.
Σαν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε σοβαρά στον πολιτικό αγώνα, για να φτάσει το κόμμα του στην εξουσία.
Σαν υπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ βοήθησε καθοριστικά στο δυνάμωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στην αναβάθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Σαν υπουργός Δημόσιων Έργων έβαλε μπροστά μεγάλα έργα κοινής ωφέλειας, τα οποία συνέχισαν και ολοκλήρωσαν διάδοχοι του στον τομέα αυτόν.
Σαν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε, με λάθη αλλά και φροντίδα, στην διατήρηση της ενότητας και της δύναμης του κόμματος.
Μετά τον Ανδρέα, η απώλεια της πρωθυπουργίας και της κομματικής ηγεσίας από τον Κώστα Σημίτη, φαίνεται ότι “άλλαξε” τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Έτσι, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρά την συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έπεσε χαμηλά. Και υπέκυψε στο δέλεαρ του “ότι φάμε”. Όπως του καταλόγισαν η Δικαιοσύνη που τον έστειλε φυλακή, το ΠΑΣΟΚ που τον απομάκρυνε από τους κόλπους του και οι πολίτες που δεν τον συγχώρησαν.
Για όσους αρέσκονται να κατακρεουργούν τους ανθρώπους μετά θάνατον και όχι να τον αξιολογούν δίκαια, ας ειπωθεί :

  • Ο Άκης , στον πρότερο πολιτικό του βίο, ήταν από εκείνους, που στήριξαν πάντα – και στηρίχθηκαν βεβαίως από – τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τίμησε – και τιμήθηκε βεβαίως από – το ΠΑΣΟΚ και τον κόσμο του. Και προσέφερε θετικά με την τότε πολιτική του δράση.
  • Αλλά ήταν ο Άκης, στον ύστερο πολιτικό του βίο, που ατιμάσθηκε από τα άσχημα που έκανε, εκείνος και στενοί συνεργάτες του και τους τα καταλόγισε η Δικαιοσύνη. Που ατίμασε το κόμμα που τον ανέδειξε. Και απογοήτευσε τον κόσμο του κόμματος αυτού, επιτρέποντας την δημόσια χλεύη για “κλέφτες του ΠΑΣΟΚ”.
  • Και ναι, ήταν περισσότερο οι πομπές του Άκη και των συν αυτώ παρά τα μνημόνια, που απαξίωσαν το ΠΑΣΟΚ, το συρρίκνωσαν, το κατακερμάτισαν και το οδήγησαν εκεί που το οδήγησαν.

Όμως η σκληρή κριτική για τις πομπές του, δεν είναι έντιμο, τώρα που “έφυγε”, να ρίχνει στην λήθη και τα καλά του.
Έντιμο είναι, κυρίως όλοι εκείνοι, πού πήραν εξουσίες, δόξες και τιμές ΚΑΙ από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, να τον κρίνουν δίκαια και όχι μονόπαντα.
Γιατί μπορεί ο νεκρός να μην “δεδικαίωται” ποτέ για τα σφάλματα του, που έβλαψαν την παράταξη του και την χώρα.
Αλλά και οι ζώντες δεν “δεδικαίωνται” για το μέγα σφάλμα της αχαριστίας..!

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα 60  προηγούμενα άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.