Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα… 27 Αυγούστου 1886.  Ισχυρός σεισμός ισοπεδώνει τη Μεσσηνία και 326 άτομα χάνουν τη ζωή τους

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου 1886, ισχυρότατος σεισμός ισοπεδώνει την δυτική και κεντρική Μεσσηνία. Συνολικά καταστράφηκαν 120 χωριά από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και τη Χώρα,  που ισοπεδώθηκαν, μέχρι την Κορώνη. Τα θύματα από αυτό το σεισμό υπολογίζονται σε 326 οι δε πληγωμένοι γύρω στους 800.
«Τα χωρία Οσμάν Αγά, Ρωμανού, Πύλα, Ίκλενα, Λέζαγα, Κουκουνάρα, Σγράπα, Χανδρινού, άλλα μεν καταστράφησαν εξ ολοκλήρου, αλλά δε σπουδαίας υπέστησαν βλάβας. Ολόκληροι οικογένειαι κατεπλακώθησαν εν ερειπίοις», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα “Το Άστυ” στις 07.09.1886.
Με το σεισμό αυτό ασχολήθηκαν πολλοί ξένοι όπως ο Vidal, Ornstein, Marschal και Philippson και αργότερα ο Sieberg και ο Γαλανόπουλος.
Στην πλειόσειστη περιοχή  (παραλία Αγριλίου) εκδηλώθηκε  θαλάσσιο  κύμα βαρύτητας. Στην περιοχή της Μαραθούπολης παρατηρήθηκαν διαρρήξεις στο έδαφος από τις οποίες ανάβλυζε γλυκό νερό. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο ενώ έγινε αισθητός και σε Τεργέστη, Μάλτα, Συρία, Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Μικρά Ασία. Οι μετασεισμοί διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο, μερικοί δε από αυτούς ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να δονούν ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη προσπάθησε να αντιδράσει στέλνοντας πολεμικά πλοία με ανθρώπινο δυναμικό, σκηνές και ξυλεία στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Share.

Comments are closed.