Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη, πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες

0

Ανακοινώσεις σχετικά με την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου .
Αυτή θα γίνεται με εμβόλιο mRNA και την τρίτη δόση θα κάνουν μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
«Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες. Όμως ο εμβολιασμός με δυο δόσεις αποτρέπει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου κατά 92%», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου. «Δυστυχώς κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους», συνέχισε.
Η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος λόγος είναι η ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης λόγω της μείωσης των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου, όπως είπε.
Μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, αποφασίστηκε η τρίτη δόση να είναι mRNA εμβόλιο. Θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις mRNA, αλλά και Astra Zeneca και Johnson. Θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.
Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός. «Μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια».
Σύμφωνα με όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήμερα σε ανοσοκαταστολή.
  • Άτομα με HIV λοίμωξη.
Share.

Comments are closed.