Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι Ταλιμπάν, ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

0

Μέχρι σήμερα, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τα ανατολικά σύνορά μας ήταν αιτία σύγκρουσης με την Τουρκία.
Η απειλή νέων ροών Αφγανών προσφύγων, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, κινητοποίησε την ΕΕ, την Ελλάδα ιδιαίτερα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, όμως αυτή την φορά και την Τουρκία.
Η Τουρκία μέχρι τώρα είχε δύο επιλογές στην διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών.
Ο πρώτος να τους προωθεί προς τις χώρες της ΕΕ και ο δεύτερος να τους φιλοξενεί στο έδαφός της με διεθνή χρηματοδότηση και να τους αξιοποιεί ως φθηνά εργατικά χέρια.
Όμως έχει καταλάβει ότι, δεν μπορεί να τους προωθεί πλέον προς την ΕΕ, αφού όλοι οι δρόμοι έχουν σχεδόν κλείσει και το γεωπολιτικό και οικονομικό τίμημα που θα πληρώσει από μια τέτοια πολιτική θα είναι μεγάλο.
Από την άλλη, στο εσωτερικό της υπάρχουν 4 εκ. καταγεγραμμένοι πρόσφυγες-μετανάστες, αριθμός μεγάλος, που δημιουργεί πλέον προβλήματα, πολιτικά και κοινωνικά, στην Τουρκία και τον Ερντογάν.
Συνεπώς, το νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, μπορεί να δημιουργεί φόβους σε Ελλάδα και στην ΕΕ, όμως το ίδιο πλέον ισχύει και για την Τουρκία.
Ο Ερντογάν, μπορεί να αποκτά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα από την κρίση στο Αφγανιστάν έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ, όμως ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται και τους κινδύνους.
Η ΕΕ έχει περισσότερες δυνατότητες να πετύχει μια αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό τώρα, πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά.
Η Ελλάδα θα ωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, από μια τέτοια συμφωνία, για αυτό πρέπει να πιέσει με προτάσεις την ΕΕ και ταυτόχρονα να μιλήσει και με την Τουρκία.
Το τηλεφώνημα που ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τον Τούρκο Πρόεδρο, για σήμερα το απόγευμα στις 19:30, είναι μια θετική κίνηση.
Περιμένω όμως να δω το περιεχόμενο της συνομιλίας και παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας στην ΕΕ.
Σημειώνω ότι, η είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία βγήκε και πάλι από την Τουρκία, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπου την πρωτοβουλία της επικοινωνίας την είχε η Ελληνική πλευρά.
Αυτό δείχνει, είτε ότι, δεν έχουμε αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία είτε ότι, δεν έχουμε συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και, απλώς ο φόβος ενός νέου προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος, μας οδηγεί να ζητήσουμε την επικοινωνία.
Σημειώνω επίσης ότι, ο Ερντογάν και η Τουρκία, αθόρυβα ολοκληρώνει τείχος 250 περίπου χιλιομέτρων στα σύνορά του με το Ιράν και το Ιράκ, δηλαδή δεκαπλάσιο σε μήκος από το ελληνικό στον Έβρο.
Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο εσωτερικό της.
Αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς και την ΕΕ, να χτίσουμε την άμυνα της χώρας μας και τις ΕΕ στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.
Για να δούμε, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 253 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner