Παρουσίαση βιβλίου του Θανάση Καλαβρουζιώτης με τίτλο «Τα Ριζοκλώναρα ενός Γένους / Καλαβρούζα – Καλαβρουζιώτες 250 χρόνια πορεία στην Ιστορία 1771-2021».

0

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Καλαβρούζας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διοργανώνει, την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 και ώρα 20.30 μετά τον εσπερινό στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, την δράση «ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Δυτική Ελλάδα 1821-2021» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στην Κάτω Καλαβρούζα (Αλμπάνι) 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης:

  1. Θα προβληθεί Οπτική αναφοράμε θέμα την θρυλική Μάχη της Καλαβρούζας (29-12-1824) και θα γίνει σχετικός σχολιασμός από ομιλητή.
  2. Θα γίνει η παρουσίαση του Βιβλίου, που έγραψε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Καλαβρουζιώτης, «Τα Ριζοκλώναρα ενός Γένους / Καλαβρούζα – Καλαβρουζιώτες 250 χρόνια πορεία στην Ιστορία 1771-2021».
    Την παρουσίαση θα κάνουν ο καθηγητής φιλολογίας Νικ. Χαλαζιάς και ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Πάνος Κατσούλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα
«Εξ αρχής, θα ήθελα να τονίσω ότι το παρόν πόνημα δεν γράφτηκε από έναν επαγγελματία συγγραφέα, ιστορικό, ερευνητή ή ιστοριοδίφη, αλλά από έναν ερασιτέχνη (έραμαι=αγαπώ, είμαι ερωτευμένος, λαχταρώ, ποθώ + τέχνη) της νοσταλγίας. Από κάποιον που ερωτεύθηκε τον τόπο του και που αναπολεί πρόσωπα και εικόνες, στιγμές και αναμνήσεις» γράφει ο Θανάσης Κων. Καλαβρουζιώτης, στο πρόλογο του βιβλίου του με τον τίτλο «Τα Ριζοκλώναρα ενός Γένους / Καλαβρούζα – Καλαβρουζιώτες 250 χρόνια πορεία στην Ιστορία 1771-2021», που αποτελεί μια διαδρομή 250 ετών στην ιστορία της Καλαβρούζας και των Καλαβρουζιωταίων.

Ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης είναι ένας από αυτούς που κατάλαβε καλά τα οφέλη του τοπικού πολιτισμού και στράφηκε κι αγκάλιασε το χωριό του, την Καλαβρούζα και την περιοχή της και μας έδωσε απλά, γλαφυρά και κατανοητά αποτελέσματα.
Οι γραπτές και όχι μόνο πληροφορίες που συγκέντρωσε ο συγγραφέας για την ιστορία, τη λαογραφία, την παράδοση, τα γενεαλογικά, διοικητικά κ.λπ. στοιχεία, πολλαπλασίασαν τις γνώσεις μας, αύξησαν τη γνωριμία με το χώρο, εμπλούτισαν την κρίση και πολλαπλασίασαν τις ιστορικές εμπειρίες μας.
Βέβαια, σ’ όλη αυτή την έρευνα του ακούραστου συγγραφέα της Καλαβρούζας Ναυπακτίας υπήρξε κόπος, μόχθος, κόστος και πολύτιμος χρόνος όμως στο τέλος ήρθε η ικανοποίηση και ο έπαινος. Μια ικανοποίηση κι ένας έπαινος τα οποία δικαιούνται όλοι όσοι παίρνουν την απόφαση να γράψουν και να μας χαρίσουν ένα πόνημα ή ένα δημιούργημα.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης την ικανοποίηση και τον έπαινο τα κέρδισε επάξια με την αγάπη του για το χωριό του, την περιοχή και το σόι των Καλαβρουζιωταίων, οι οποίοι μέσα από τα ριζοκλώναρα αναβίωσαν, αναδείχθηκαν και συνεχίζουν τον υπαρξιακό τους ταξίδι, το οποίο προμηνύει και τη μελλοντική τους παρουσία.

Γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας για το έργο του:
«Όλα όσα αποτύπωσα, τα περισσότερα, είναι βέβαιο ότι έχουν προηγουμένως ειπωθεί και ιστορηθεί από πολλούς. Απλά θέλησα να τα γράψω πρώτον γιατί διέθετα ένα σημαντικό αρχείο από δημόσια έγγραφα, γραπτές και μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες, προφορικές διαδόσεις και αδιάσειστα γραπτά στοιχεία, που πιθανόν να χάνονταν στο διάβα του χρόνου και δεύτερον να τα αποτυπώσω με τα δικά μου μάτια και λόγια, έτσι όπως εγώ νοιώθω την ιστορία της Καλαβρούζας, αφού σε κάθε γωνιά της, κάτω από κάθε πέτρα της, πάνω σε κάθε αργιά της, δίπλα από κάθε πουρνάρι της, φωλιάζουν αμέτρητες αναλλοίωτες αναμνήσεις, προσωπικά βιώματα, ακούσματα και συγκινήσεις του κάθε ενός από εσάς. Θα προσθέσω όμως και πολλές λεπτομέρειες, άγνωστες στους πολλούς, που ίσως κάνουν τη διαφορά.
Αποτόλμησα, στην ουσία, ένα ταξίδι στο παρελθόν, πίσω στον χρόνο και την ιστορία της, για να προβάλω συνάμα το μεγαλείο της, τα πλούτη της, την ειδυλλιακή και ξεχωριστή γεωγραφική θέση της, την πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή της, η οποία αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο ιστορικό γεγονός, το κλέος του οποίου, τη γοητεία και την ιστορική πολυπλοκότητα, δύσκολα μπορεί κάποιος να αναζητήσει σε άλλες ιστορικές αναφορές και αναδιφήσεις.
»

Share.

Comments are closed.