Στο κόκκινο όλη η Ελλάδα – Ανησυχητική η αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο κατά 29,44%

0

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως είναι γεγονός, σύμφωνα και με τις απόψεις των ειδικών, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα μας δεν είναι καθόλου ευχάριστα, με τους διασωληνωμένους από τον κορονοϊό να αυξάνονται ανησυχητικά και τα νησιά να παραμένουν στο «κόκκινο».
Ήδη, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν εκ νέου, βάσει της χθεσινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, στους 286, με τις ΜΕΘ να δέχονται και πάλι πίεση, αφού η κάλυψή τους φτάνει πλέον στο 63,06%. Μάλιστα, η αύξηση κάλυψής τους μόνο το τελευταίο δεκαήμερο κυμαίνεται στο 29,44%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid, η οποία φτάνει στο 15,08%.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41,37% πανελληνίως, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 63,05%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.
Στους αναθεωρημένους χάρτες που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με την Ελλάδα, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον «κοκκινίσει».
Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή στο «πορτοκαλί», με τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να αλλάζουν χρωματισμό. Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».
Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας και σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η χώρα μας βρίσκεται στο «κίτρινο», δηλαδή κινείται μεταξύ 1% και 3,9%, ενώ Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ανέβηκαν στο +4%.

Share.

Comments are closed.