Φωτιές στην Αττική: Μάχη μέχρι τη δύση του ηλίου στα Βίλια – Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

0

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, για δεύτερη ημέρα, ενώ στην Κερατέα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζοπυρώσεις.
Στα Βίλια η φωτιά είναι σε τρία μέτωπα: το πρώτο είναι με κατεύθυνση τα Μέγαρα, το δεύτερο βρίσκεται στο όρος Πατέρα και το τρίτο κατευθύνεται προς την Οινόη.
Η φωτιά καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.
Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, ωστόσο αυτή την ώρα η εικόνα είναι κάπως καλύτερη μετά τις ρίψεις νερού από τα ρωσικά αεροσκάφη. Αναζωπυρώσεις εντοπίζονται και κοντά στο Παλαιοχώρι και τα Βίλια. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις.
Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.
Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.
Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ τη δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.
Στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων, οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα, δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν εκείνες που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες από την Πολωνία, με 46 οχήματα.
Σημειώνεται ότι συνολικά επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά “Ιλιούσιν” και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

Share.

Comments are closed.