Φωτιές στην Αττική: Αγωνία για τα Βίλια, εκκενώθηκαν οικισμοί – Μάχη με τις αναζοπυρώσεις στην Κερατέα

0

Αγώνα με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες έδωσε η Πυροσβεστική με τη συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, να περιορίσουν τις πυρκαγιές στα Βίλια και στην Κερατέα, πριν πέσει η νύχτα και αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.
Για το λόγο αυτό έχουν κινητοποιήθηκαν τα εναέρια μέσα, που έφτασαν στον μέγιστο αριθμό, με βάση τις ανάγκες όλης της χώρας και ενισχύθηκαν από άλλες περιοχές.
Εκκενώθηκε κι άλλος οικισμός λόγω της πυρκαγιάς στα Βίλια, όπου αναμένεται δύσκολη νύχτα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Με μήνυμα που εστάλη πριν λίγο από 112, οι κάτοικοι του Βενίζα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.


Εν τω μεταξύ 20 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη επιχειρησαν συνολικά, μαζί με πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε Κερατέα και Βίλια. Πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.
Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.
Νωρίτερα με μήνυμα από το 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ενώ εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, που είχε ήδη εκκενωθεί λίγο μετά τη 1 προς Ψάθα.


Το δεύτερο μήνυμα ανέφερε “Αν βρίσκεστε στον Άγιο Γεώργιο, εκκενώστε προς Μάνδρα Αττικής”. Συνολικά, μετά από σχετικό μήνυμα που εστάλη από το 112, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Άγιος ΓεώργιοςΠαλαιοχώριΑγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι προς την Ψάθα και Αλεποχώρι.


Μάχη με τις αναζοπυρώσεις στην Κερατέα
Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με τη βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως.

Share.

Comments are closed.