Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου – Χωρίς λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας στην Τήνο και φέτος

0

Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά, εορτάζει η Εκκλησία μας την ένδοξη Κοίμηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Και οι πιστοί κατά μυριάδες προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, που εύστοχα πήρε την ονομασία «το Πάσχα του καλοκαιριού», με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο.
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου –Τήνος, Πάρος, Πάτμος– τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Δεν θα υπάρξει λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τήνο
Ειδικότερα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, τη γνωστή σε όλους Παναγία της Τήνου, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

 Δήμαρχος της Τήνου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR το Σάββατο για τον φετινό 15Αυγουστο στο νησί.
 «Η φετινή όμως, Γιορτή της Παναγίας όπως και η περσινή, πραγματοποιείται στην περίοδο μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής πανδημίας, η οποία δοκιμάζει όλο τον κόσμο, αλλά και την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως και πέρυσι, ο εορτασμός πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας, χωρίς να πραγματοποιηθούν πολυπληθείς εκδηλώσεις (λιτανεία) με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της ημέρας, αλλά και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο Δήμαρχος της Τήνου Γιάννης Σιώτος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του STAR.
Από την πλευρά του δε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, το μεσημέρι του Σαββάτου με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) μίλησε για τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού, ώστε να προστατευτούν οι πιστοί που θα προσέλθουν στο νησί τοίζοντας ότι και φέτος δεν θα υπάρξει λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Share.

Comments are closed.