Μαγιορκίνης: Η πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού μαθητών και υποχρεωτικότητας για Rapid Test στους ανεμβολίαστους εργαζομένους

0

Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα του αν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στους μαθητές.
«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, η συζήτηση αυτή γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.
Παράλληλα έκρουσε «καμπανάκι» για τη νυχτερινή διασκέδαση λέγοντας ότι: «Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης δεν μπορούμε να το κρύψουμε».
«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ειδικότερα πως το πρόβλημα δεν είναι οι προορισμοί αλλά οι δραστηριότητες που κάνουμε επισκεπτόμενοι αυτούς και εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.
«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες» είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέξει 10 φορές περισσότερο».
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα για τον κορονοϊό και σε άλλα νησιά πλην των περιοχών των Χανίων και του Ηρακλείου. Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας και αυτό θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η κινητική του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
Αναφορικά με τα πιθανά μέτρα που θα εφαρμοστούν, είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη για κάτι διαφορετικό από αυτά που ισχύουν και τόνισε ότι τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για rapid τεστ σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια rapid τεστ για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.
Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Share.

Comments are closed.