Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα… 12 Αυγούστου 1916. Καταστροφικό χαλάζι πλήττει χωριά της Πυλίας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 12 Αυγούστου 1916, καταστροφικό χαλάζι έπληξε χωριά της βορειοανατολικής Πυλίας. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες σε αμπέλια, σταφίδες και λοιπές φυτείες που μόνο στο Σκάρμιγκα ανέρχονταν στις 200.000 δραχμές. Να πως περιγράφει η αθηναϊκή εφημερίδα «Εμπρός» το γεγονός, στο φύλλο 7127, της 18ης Αυγούστου 1916: «Ανηγγέλθη εις το Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας  ότι εις την κτηματικήν περιφέρειαν  Σκάρμηγκα  της Τριφυλλίας, έπεσε προ ημερών  χάλαζα, μεγάλου μεγέθους. Αι προξενηθείσαι ζημίαι εις αμπέλους, κτήματα και λοιπάς φυτείας υπολογίζονται εις 200 χιλ. δραχμών».
Το χαλάζι δεν περιορίστηκε μόνο στο χωριό Σκάρμιγκα. Έπληξε και τα χωριά: Παπαφλέσσα, Βλάση, Μηλιώτη, Πελεκανάδα, Κουρτάκι και Βλαχόπουλο. Είχε σχήμα καρυδιού και κατέστρεψε όλη την αγροτική παραγωγή των παραπάνω χωριών. Αμπέλια, σταφίδες, σύκα, οπωροφόρα δέντρα και ελιές ήταν τα θύματα της χαλαζόπτωσης. Ο πρόεδρος της κοινότητας Βλάση  στέλνει έγγραφο στο Νομάρχη και γνωστοποιεί το γεγονός ζητώντας από πλευρά του να στηρίξει τους κατοίκους του χωριού. Η τοπική εφημερίδα Θάρρος γράφει στο φύλλο της 14ης Αυγούστου 1916 για το γεγονός τα εξής: «Ο πρόεδρος της Κοινότητος Βλάσση δι’ εγγράφου του γνωστοποιεί προς την Νομαρχίαν, ότι η καταπεσούσα προχθές χάλαζα προϋξένησε σοβαράς ζημίας εις τας αμπέλους, ελαίας και οπωροφόρα δένδρα της περιφερείας της κοινότητός του».

Share.

Comments are closed.