Γιάννης Μαγκριώτης*: Όσο μεγάλες είναι οι καταστροφές, τόσο μεγάλα είναι τα διαγγέλματα και οι δηλώσεις

0

Είναι αλήθεια, ότι τα διαγγέλματα και οι δηλώσεις: είναι γεμάτα καλές ιδέες και προτάσεις και, διακρίνονται για την διάχυτη ενσυναίθησή τους.
Όμως, στην ουσία, λίγα πράγματα αλλάζουν την επόμενη ημέρα κάθε καταστροφής, εκτός από το βόλεμα των “καταφερτζίδων“..
Δυστυχώς, το γενικότερο αίσθημα ευθύνης και χρέους στα συλλογικά μας αγαθά, όπως είναι το περιβάλλον, λίγο απασχολεί ή και καθόλου, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Το ατομικό συμφέρον και το “μακριά από εμάς”, κυριαρχεί στον βαλκανικό καπιταλισμό της χώρας μας. Μόνο, που οι διαδοχικές κρίσεις, από το 2008 μας φωνάζουν ότι: το ατομικό συμφέρον πρέπει να συναντήσει και το συλλογικό, γιατί οι κρίσεις επηρεάζουν τους περισσότερους.
Βέβαια οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν και ευκαιρίες για τον αθέμιτο πλουτισμό των λίγων ισχυρών και, πάντα των ημετέρων, κάθε εποχής.
Γι’ αυτό, κρατώ δύο σημεία από το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

  1. Και αυτή η κρίση είναι ευκαιρία να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα“.
    Αλήθεια, ποια χρήσιμα συμπεράσματα βγάλαμε και, ποιες αλλαγές κάναμε, εκτός από την αλλαγή κυβερνήσεων και πολιτικού προσωπικού;
  2. Εκτός από τις πρωτόγνωρες καταστροφές στις περιοχές των πυρκαγιών, πρέπει να σκεφτούμε και τι σώσαμε“.

Αλήθεια, τι άλλο μπορούσε να καταστραφεί στις περιοχές αυτές και, δεν καταστράφηκε;
Όμως, όταν καταστραφεί το περιβάλλον σε τέτοια έκταση, η καταστροφή είναι μη αντιστρεπτή, όχι μόνο για τους ανθρώπους των κατεστραμμένων περιοχών, αλλά για όλους μας.
Καλή δύναμη στους πληγέντες, καλή συνέχεια στις διακοπές, όσων μπορούν να κάνουν, για την συνέχεια, οι περισσότεροι, στο ίδιο καράβι είμαστε.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 251 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.