Δραματικές ώρες στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια στα Βασιλικά – Εκκενώνονται Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο και Βασιλικά

0

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, αφού η πύρινη λαίλαπα δεν σταματά πουθενά, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της.
Στις 10:10 π.μ. της Κυριακής με νέο μήνυμα στο “112” , οι κάτοικοι των κοινοτήτων στο Πευκί, τις Γούβες, το Βουλίκι και το Αρτεμίσιο να εκκενώσουν τώρα τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Ιστιαία.


Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά στη Βόρεια Εύβοια, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες εδώ και μέρες. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά (και παρά) την εκκένωσή του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.
Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καίγοντας σπίτια, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα εκεί, να σταματήσουν τη φωτιά, με τις φλόγες να φτάνουν ακόμη και τα 50 μέτρα.
Περισσότερα από 6 χλμ είναι το μέτωπο στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες που έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες, καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.
Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.
Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.
Στο χωριό Καματριαδες σήμερα το πρωί χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους, αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.
Στο νότιο τμήμα η φωτιά προχώρα ανεξέλεγκτα να ξεπεράσει το Καντήλι και στη συνέχεια να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος οπότε και σύμφωνα με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει στα Πολιτικά».
Κατά τι δέκα το πρωί σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».
Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Share.

Comments are closed.