Κατανοώ, το ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικές ευθύνες, όμως ας ψάξει πιο σοβαρά επιχειρήματα.
Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σήμερα ένα πίνακα, όπου συγκρίνει τις δαπάνες της χώρας για την πολιτική προστασία και τον διαθέσιμο εξοπλισμό του 2018 και του 2021. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει ότι, έχει δαπανήσει 56% περισσότερους πόρους από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι αριθμοί πολλές φορές λένε αλήθειες, αλλά πολλές φορές κρύβουν μεγάλα ψέματα. Ας θυμηθούμε τα στατιστικά στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση την περίοδο 2008-2009 και θα γίνει κατανοητό τι εννοώ.
Χωρίς να θεωρώ ότι, το 2018 έγινε το καλύτερο, νομίζω, ότι με τα στοιχεία αυτά διαπράττει πολλά ατοπήματα, γιατί:
- Το 2018, η χώρα ήταν τυπικά και ουσιαστικά σε μνημόνιο.
- Δεν λέει που διατέθηκαν οι πόροι το 2018 και που θα διατεθούν φέτος. Ένα παράδειγμα: η κυβέρνηση δημιούργησε θέση “Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας”, με άγνωστο πόσο κοστίζουν οι μετακλητοί υπάλληλοι, η λειτουργία της και ο εξοπλισμός της.
- Τα στοιχεία του 2018, είναι απολογιστικά, δηλαδή οι δαπάνες έγιναν, ενώ για το 2021 είναι πρόβλεψη, συνεπώς, δεν έχουν διατεθεί. Τον Απρίλιο του 2022 θα ξέρει η κυβέρνηση, πόσα θα έχει δαπανήσει τελικά φέτος.
- Δεν μας λέει πόσα δαπάνησε το 2020, όπου έχει τα τελικά στοιχεία και που.
- Κρύβει ότι, πέρσι και φέτος, όλες οι δαπάνες γίνονται με απευθείας αναθέσεις, λόγω της κατάστασης “έκτακτης ανάγκης”, που διατηρεί την χώρα, λόγω πανδημίας. Σημειώνω ότι, είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ, που ακόμα διατηρεί αυτό το καθεστώς. Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι, απευθείας αναθέσεις σημαίνει λιγότερη διαφάνεια και πολύ πιο ακριβές προμήθειες.
ΥΓ. Εκεί που γίνεται αστεία η σύγκριση είναι στα εναέρια μέσα. Γράφει ο κύριος Σκέρτσος:
- Η Ελλάδα έχει 74 εναέρια μέσα.
- Η Ιταλία 30 εναέρια μέσα.
- Η Γαλλία 19 εναέρια μέσα.
Σκέφτεται ο απλός πολίτης, κάποιο Άγιο έχουν αυτές οι χώρες και υπάρχουν ακόμα. Ή κάτι άλλο κάνουν καλά αυτές οι χώρες, αν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα οι αριθμοί που δίνει η κυβέρνηση. Εκεί είναι η ουσία, που δυστυχώς την κρύβουν. Το πιο βασικό εργαλείο των ευρωπαϊκών χωρών είναι η πρόληψη, πρόληψη ατομική, πρόληψη συλλογική. Εμείς, όπως σε όλα τα θέματα, τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, όταν γιγαντωθούν, τότε όμως πάντα είναι αργά και πολύ ακριβά.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα δήλωσε ότι: Θα αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι πολίτες και ότι, θα: «αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν τα αντιπυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και οι αναδασώσεις».
Νομίζω, επειδή θαύματα δεν γίνονται, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε τι εννοεί, άλλωστε έχει δώσει πολλά δείγματα μέχρι τώρα.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 250 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη