Γιατί η Γερμανία δεν έχει στείλει βοήθεια μέχρι τώρα στις χώρες που πλήττονται από πυρκαγιές

0

Το Βερολίνο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσφέρει βοήθεια σε καμιά από τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις πυρκαγιές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι είναι ο λόγοι;
Ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας  στα ερωτήματα αναφέρει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη.
«Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται εάν κάποιο ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή των πυρκαγιών η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έχει ζητηθεί απευθείας βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων (GMLZ).
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από αέρος στην Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.
Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων είχε ζητήσει την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Share.

Comments are closed.