Categories: Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Εκκένωση σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες μέσω μηνύματος του 112 – Καίγεται το Πευκόδασος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο, το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια. Η πυρκαγιά που καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο, έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Η καταστροφική φωτιά στην Αττική καίει ανεξέλεγκτη.
Πριν από λίγο στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας.

Ακολούθησε μήνυμα προς τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης να εκκενώσουν προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές και στη συνέχεια και προς τους κατοίκους των Θρακομακεδόνων να εκκενώσουν προς Αχαρνές, μέσω Λεωφόρου Κύμης.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων, που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς, και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Στις Αφίδνες η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας που επίσης έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες
Ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΑΤ, αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος αποκαλύπτουν πως ο 38χρονος χτυπήθηκε από πτώση στύλου της ΔΕΗ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο αναφέρει τα εξής:
«Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».
Επίσης στο ΚΑΤ νοσηλεύονται επίσης και δύο εθελοντές πυροσβέστες των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Συνολικά από όλες τις περιοχές της Αττικής έχουν διακομιστεί εννέα περιστατικά σε νοσοκομεία της Αθήνας: 5 εγκαυματίες, 1 τραυματίας και 3 συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ δύο από τους εγκαυματίες είναι πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.

Κι άλλα μηνύματα για εκκένωση
Το μεσημέρι εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου. Λίγο αργότερα εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου.
Συνολικά στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Νέες φωτιά και σε Άνω Λιόσια και Σούνιο
Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου ΌρουςΗ πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Για την κατάσβεση επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 2 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης πριν από λίγη ώρα και στο Σούνιο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση βορειοανατολικά μεγάλου ξενοδοχείου χωρίς να απειλεί τις εγκαταστάσεις ή κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

14 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

14 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

15 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

20 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

22 ώρες ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago